Kultúra

Tarr Bélát is meghívta a filmakadémia, hogy szavazzon az Oscarról

A világhírű rendező mellett még egy magyar filmesnek küldött meghívót a szervezet.

A The Hollywood Reporter (via MTI) számolt be róla, hogy folytatva a 2016-ban indított újító tendenciát az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) idén minden korábbinál többet, 59 országból 928 filmest és színészt hívott meg soraiba. A meghívottak között idén két magyar is van:

az egyebek mellett a Kárhozat, a Sátántangó, és A torinói ló rendezője, Tarr Béla, illetve A nyomozó, a Kút és a Testről és lélekről operatőre, Herbai Máté.

Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták. A Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon fődíjas Herbai Mátétnak az operatőr-szekció küldött meghívót.

Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait, akik közül tizenheten Oscar-díjasok, 92-en pedig Oscar-jelöltek voltak.

Az új tagok 49 százaléka nő. Az egész testületben így a nők aránya 31 százalékra emelkedett a 2015. évi 25 százalékról. A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben és arányuk elérte a 16 százalékot.

A meghívott színészek között van pl. Tiffany Haddish, Daniel Kaluuya, Kumail Nanjiani, Gina Rodriguez, Amy Shumer, Léa Seydoux, Chrisitne Baranski, Dave Chappelle, Sarah Silverman és Kya Sedwick is.

A legidősebb meghívott a 84 éves Eileen Atkins (Hideghegy, Cranford), míg a legfiatalabb a 14 éves Quvenzhané Wallis, aki A messzi dél vadjai című filmben nyújtott alakításáért 2013-ban Oscarra jelöltek.

A színészek alkotják most már a több mint 9200 tagú filmakadémia legnagyobb szekcióját, arányuk 20 százalék.

A rendezők, írók, operatőrök között meghívták a Harry Potter regényciklussal világhírűvé vált J.K. Rowlingot, Ali Askari iráni rendezőt, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját, Luca Guadagninót, Chloe Zhaót, Nadine Labakit, Ziad Doueirit és Michel Gondryt is.

Kendrick Lamar, Melissa Etheridge, Sufjan Stevens és Questlove a zenészek soraiba kapott meghívást.

A filmakadémia két évvel ezelőtt jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, amikor egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést.

Hét magyart is meghívtak az Oscarról döntő Amerikai Filmakadémiába
A nemrég Berlinben díjazott Enyedi Ildikó is bekerült a tagok közé.
Kiemelt kép: MTI/EPA/Jörg Carstensen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik