Kultúra

Egy jó kiállítás is segíthet abban, hogy a hovatartozásból odatartozás legyen

Hogyan segíthetik a hátrányos helyzetű diákokat a helyi múzeumok? Mennyire lehet tekintettel egy múzeum a közösségeken belüli különbségekre? Hogyan képviselhet egy múzeum különböző, gyakran egymásnak ellentmondó nézőpontokat egyszerre? A jelenkori történelem milyen hatással lehet egy múzeum gyűjteményezési gyakorlatára és a látogatókra? Ezekre a kérdésekre is keresték a válaszokat azon a nemzetközi konferencián, amelyet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendeztek meg 2018. május 14-én.

„A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” című szakmai konferencia neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével zajlott le. A meghívott külföldi előadók olyan múzeumokból érkeztek, melyek erősítik, alakítják, vagy éppen létrehozzák egy adott közösség identitását annak történeti és kulturális örökségének gyűjtése, megőrzése és bemutatása által.

Ewa Goodman (House of European History, Brüsszel) azt mutatta be, miképpen lehet a kialakulóban lévő, és sok tekintetben válságát élő európai identitást egy múzeum működtetése révén alakítani és megjeleníteni. Eva Dittingerová (Museum of Romani Culture, Brno) arra hozott működő megoldásokat, hogy miként lehet a hagyományos múzeumi felfogáson túllépve mentorálással segíteni a hátrányos helyzetű fiatalok készségeinek fejlesztését és identitásának alakítását. Katy Ashton (People’s History Museum, Manchester) tanulságos előadásában pedig azt fejtette ki, hogyan lehet múzeumi keretek között hangot adni az alulreprezentált, intézményi keretekkel nem bíró társadalmi csoportnak, és  átörökíteni az inspirálni és motiválni képes radikális múltat.

A szakmai konferencián a plenáris előadásokat követő műhelybeszélgetéseken olyan témák kerültek terítékre, mint a múzeumok állandó kiállításainak újrarendezése és a múzeumpedagógia eszközei a múzeumok közösségi identitásképző küldetésében illetve a roma kultúra bemutatásában. Az igen inspiráló szakmai előadások és beszélgetések számos tervezett kiállításra lesznek hatással, és várhatóan jótékonyan befolyásolják majd a múzeumokban zajló pedagógiai tevékenységet is.

A konferencia a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében jött létre. Ez a projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik