Kultúra

Díjat nyert Török Ferenc filmje Varsóban

A 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztiválján két magyar film is nyert, Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje és Török Ferenc 1945-je – írja az MTI.

Üdvözlet a bűntudat gázkamráiból
A világháború úgy megforgatta az embereket a mocsokban, hogy ma is érezni a szagát, azon frissiben pedig még erősebb volt. Török Ferenc 1945 című filmje briliáns alkotás.

A klezmerzenészek főszereplésével készült Soul Exodus a szakmai zsűri különdíját hozta el. Az egészestés doksi már fesztiválozott Kaliforniától Kolozsvárig, 2017-ben pedig a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat hozta el. Bereczki filmjében egy amerikai születésű zenekar, a Brothers Nazaroff a klezmeren keresztül keresi a gyökereit, a zsidó identitását. Monterálból jutnak el többek között Budapesten és Nagyváradon keresztül Moldovába.

Török Ferenc 1945 című filmje a közönség szerint volt a legjobb. A film egyetlen nap alatt játszódik abban a faluban, ahol mindenki a második világháború után a jegyző fiának az esküvőjére készül, és a zsidókat megfosztottak mindenükből. Üzleteiket átvették a helyiek, a házaikat kisemmizték. Ebbe a faluba érkezik két zsidó, akik szó nélkül forgatják fel a falubeliek egy napját. Török filmjének nem ez az első díja, aki meg lemaradt volna róla a mozikban, az az HBO GO-n megnézheti.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik