Kultúra

Nem Hollandiában nőtt ki a földből a világ legnagyobb tulipánja

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 05. 21. 15:00

A genfi Le Tulipe nem illatos dísznövény, hanem egy fura épület, de ez csak még érdekesebbé teszi a történetet.
Korábban a témában:

Az ötvenes évektől két évtizeden át népszerű, főleg középületek és soklakásos toronyházak terén alkalmazott brutalizmus gyermekeire  (illetve a Rákosi- és Kádár-kor szülte óriásokra) a legtöbben ma tévesen az értékelhetetlen, lakhatatlan és csúnya jelzők szinonimájaként használt szocreál jelzőt aggatják, pedig a szoborszerű, drámai épületek közt tömegével találhatunk érdekes, sőt, értékes épületeket is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezek közül néhányat, így Németország legfurcsább templomát, a James Bond főellenségeként (is) halhatatlanná vált Goldfinger Ernő munkáit, vagy épp a világ számos pontján álló brutalista gyöngyszemeket már korábban is bemutattuk, maradtak még azonban olyan helyek, melyek megérdemlik a figyelmet:

így például a világ legnagyobb tulipánja, a nemes egyszerűséggel csak la Tulipe (a tulipán) néven ismert, a svájci főváros, Genf közepén álló torony,

a Svájci Nemzeti Orvosi Kutató Alapítvány központja.

A genfi orvosi egyetem kampuszának szélén álló épület tökéletesen tükrözi a nevét: a rózsaszínben és kékben játszó ablakokkal borított szirmok jól láthatóan elkülönülnek egymástól, az emeletek pedig egy apró, vastag szárral csatlakoznak a talajhoz.

A XX. századi modern építészet zsenije, a ronchampi kápolnát is tervező Le Corbusier hatására az építészet felé fordult (sőt, rövid ideig együtt dolgozó) Jack Vicajee Bertoli által tervezett, 1976-ra megvalósult épület egyértelműen kilóg a szomszédai, sőt, Svájc legtöbb épülete közül, hiszen a brutalizmus nem az Alpok tövében, hanem a szigetországban, illetve a vasfüggöny mögött alakította át a nagyvárosok képét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Switzerland, Ticino, val Bedretto, Corno Gries Hut from Swiss Alpine Club at more than 2300 meters
Ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl
Nincs még egy olyan nemzet, amelyik ennyire felkészült a katasztrófákra. Elképesztő, miket rejtenek az Alpok alagútjai és bunkerei.

A csupasz, az évek múlásával sajátos textúrát nyerő nyersbeton és a színes ablakok találkozásából született torony emellett a brutalizmus fősodrától is igen messze áll, hiszen szoborszerűsége ellenére egyáltalán nem kelti egy értelmetlenül nagynak tűnő, vonalzóval és fejszével faragott óriástömb illúzióját.

Az Atlas Obscura nyomán, látványterv: Pompidou Centre, fotók: SlabMag
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.