Kultúra

Nem Hollandiában nőtt ki a földből a világ legnagyobb tulipánja

A genfi Le Tulipe nem illatos dísznövény, hanem egy fura épület, de ez csak még érdekesebbé teszi a történetet.

Az ötvenes évektől két évtizeden át népszerű, főleg középületek és soklakásos toronyházak terén alkalmazott brutalizmus gyermekeire  (illetve a Rákosi- és Kádár-kor szülte óriásokra) a legtöbben ma tévesen az értékelhetetlen, lakhatatlan és csúnya jelzők szinonimájaként használt szocreál jelzőt aggatják, pedig a szoborszerű, drámai épületek közt tömegével találhatunk érdekes, sőt, értékes épületeket is.

Ezek közül néhányat, így Németország legfurcsább templomát, a James Bond főellenségeként (is) halhatatlanná vált Goldfinger Ernő munkáit, vagy épp a világ számos pontján álló brutalista gyöngyszemeket már korábban is bemutattuk, maradtak még azonban olyan helyek, melyek megérdemlik a figyelmet:

így például a világ legnagyobb tulipánja, a nemes egyszerűséggel csak la Tulipe (a tulipán) néven ismert, a svájci főváros, Genf közepén álló torony,

a Svájci Nemzeti Orvosi Kutató Alapítvány központja.

A genfi orvosi egyetem kampuszának szélén álló épület tökéletesen tükrözi a nevét: a rózsaszínben és kékben játszó ablakokkal borított szirmok jól láthatóan elkülönülnek egymástól, az emeletek pedig egy apró, vastag szárral csatlakoznak a talajhoz.

A XX. századi modern építészet zsenije, a ronchampi kápolnát is tervező Le Corbusier hatására az építészet felé fordult (sőt, rövid ideig együtt dolgozó) Jack Vicajee Bertoli által tervezett, 1976-ra megvalósult épület egyértelműen kilóg a szomszédai, sőt, Svájc legtöbb épülete közül, hiszen a brutalizmus nem az Alpok tövében, hanem a szigetországban, illetve a vasfüggöny mögött alakította át a nagyvárosok képét.

Ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl
Nincs még egy olyan nemzet, amelyik ennyire felkészült a katasztrófákra. Elképesztő, miket rejtenek az Alpok alagútjai és bunkerei.

A csupasz, az évek múlásával sajátos textúrát nyerő nyersbeton és a színes ablakok találkozásából született torony emellett a brutalizmus fősodrától is igen messze áll, hiszen szoborszerűsége ellenére egyáltalán nem kelti egy értelmetlenül nagynak tűnő, vonalzóval és fejszével faragott óriástömb illúzióját.

Az Atlas Obscura nyomán, látványterv: Pompidou Centre, fotók: SlabMag

Ajánlott videó

Olvasói sztorik