Nagyvilág

Kitört a “tulipánháború” Románia és Hollandia között

Hága szerint a románoknak nem lenne szabad belépniük a schengeni övezetbe, ezért Bukarest ellentámadásba lendült.

A román hatóságok ugyanis a hétvégén “baktériumos fertőzés veszélyére hivatkozva” feltartóztattak minden, Hollandiából érkezett virág- és tulipánhagyma-szállítmányt.

A holland kormány nemrég úgy döntött: továbbra is ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. A bejelentését Bukarest csalódottan fogadta, ismételten kifejezve rosszallását, miszerint az uniós szabályokat belpolitikai számításoknak rendelik alá.

A hágai kormány szerint túl korai lenne a két ország csatlakozása, mivel: Románia és Bulgária nem szentel kellő figyelmet a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításának, nem képes megfelelően ellenőrizni az EU külső határát.

Ezek után következett a román ellenlépés, amelyet hivatalosan az illetékes egészségügyi hatóságok rendeltek el. Múlt hétvégén minden, Hollandiából érkezett, magvakat és virágot tartalmazó szállítmányt feltartóztattak az ország határain, és szigorú ellenőrzésnek vetettek alá. A hivatalos magyarázat szerint a szállítmányok veszélyes baktériummal fertőzöttek, ezért nem engedik be őket az országba.

Az akció pénteken este kezdődött, amikor a Nagyvárad melletti borsi határátkelőnél feltartóztattak egy kamiont, miután a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakembereinek előzetes vizsgálata állítólag veszélyes baktériumokat mutatott ki a szállítmányban. A teherautót – amely egy nagyváradi virágüzletbe szállította volna a rakományt – a pénzügyőrség, a mezőgazdasági igazgatóság, az állat-egészségügyi igazgatóság és a fogyasztóvédelem közös akciójának keretében vizsgálták át.

Ennek nyomán szombaton és vasárnap az ország határátkelőin szigorú ellenőrzésnek vetették alá a Hollandiából érkező virágszállítmányokat, Borsnál, illetve Nagyszalontánál további öt újabb szállítmányt tartóztattak fel. A rakományból mintát vesznek, amelynek elemzése két-három napig tart, addig az árunak a határátkelőkön kell vesztegelniük.

Az Adevarul című napilap “Schengen-baktériumnak” nevezi azt a “kórokozót”, amelyet most a román hatóságok az említett szállítmányokban keresnek. A lap kommentárjában kétségtelennek tartja, hogy a román hatóságok “ellencsapásáról” van szó.

Emlékeztet, hogy korábban – éppen a hatékony határellenőrzés és a korrupcióellenes harc bizonyítékának szánva – a román szervek számos határrendészt vettek őrizetbe korrupció gyanújával, s mindennek nagy médianyilvánosságot is biztosítottak. Úgy tűnik, a hollandok ezt nem tartották elegendő bizonyítéknak – érzékelteti írásában az Adevarul.

A Romania Libera emlékeztet: A Romániába importált virágok 90 százaléka származik Hollandiából, a fennmaradó 10 százalék Törökországból, Kínából, Kolumbiából és Thaiföldről érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.