Kultúra

Szovjetekkel építtettek volna maguknak hidat a vulcaniak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 05. 06. 15:00

Egy biztos: az ötlet nem Spock fejéből pattant ki.

Korábban a témában:

A Star Trek-univerzum hegyes fülű, érzelmeiket kitűnően elfedő népét, a Vulcan bolygón élő vulcaniakat ismerő tévénézők 1977-ben életük legszürreálisabb hírével találkozhattak: Egyesült Államok-szerte ütötte fel ugyanis a fejét az információ, hogy

a mindössze ötven család által lakott nyugat-virginiai település, Vulcan polgármestere, John Robinette egyenesen a Szovjetuniótól, illetve az Európa kevésbé előnyös oldalára került keletnémetektől kért segítséget, hogy építsék újjá a városka két évvel korábban leszakadt, azt Kentucky állammal összekötő hídját.

A két állam, illetve a közlekedési minisztérium ugyanis képtelen volt válaszolni a levélben érkező segélykiáltások tucatjaira, melyben a szegény vulcaniak a település külvilággal való egyetlen nem vasúti kapcsolatának helyreállításáért könyörögtek.

Az ötlet meglepő módon egyáltalán nem talált süket fülekre: 1977. december 14-én ugyanis egy New Yorkban élő orosz újságíró, Jona Andronov bukkant fel a polgármesteri hivatal kapujában, hogy találkozzon Robinette-tel, és együtt mérjék fel a problémát.

Az oroszok rajta tartják a szemüket a híd ügyén, és meg is építik azt, ha Amerika továbbra sem tesz ezért semmit – állította Andronov, de erre nem volt szükség, hiszen megérkezése után alig egy órával az állam máris kijelentette: készek újjáépíteni a hidat, melyre azonnal 1,3 millió dollárt különítettek el.

in: Ocala Star-Banner 1980. január 2.

A sors fintora, hogy a szénbányászok közösségeként megszületett Vulcan mostanra már nem létezik, sőt, az újjáépített gyalogoshíd sem köti már össze a két szomszédos államot:

Fotók: Bridgemeister
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.