Kultúra a világ egy fura hely

Szovjetekkel építtettek volna maguknak hidat a vulcaniak

Egy biztos: az ötlet nem Spock fejéből pattant ki.

A Star Trek-univerzum hegyes fülű, érzelmeiket kitűnően elfedő népét, a Vulcan bolygón élő vulcaniakat ismerő tévénézők 1977-ben életük legszürreálisabb hírével találkozhattak: Egyesült Államok-szerte ütötte fel ugyanis a fejét az információ, hogy

a mindössze ötven család által lakott nyugat-virginiai település, Vulcan polgármestere, John Robinette egyenesen a Szovjetuniótól, illetve az Európa kevésbé előnyös oldalára került keletnémetektől kért segítséget, hogy építsék újjá a városka két évvel korábban leszakadt, azt Kentucky állammal összekötő hídját.

A két állam, illetve a közlekedési minisztérium ugyanis képtelen volt válaszolni a levélben érkező segélykiáltások tucatjaira, melyben a szegény vulcaniak a település külvilággal való egyetlen nem vasúti kapcsolatának helyreállításáért könyörögtek.

Az ötlet meglepő módon egyáltalán nem talált süket fülekre: 1977. december 14-én ugyanis egy New Yorkban élő orosz újságíró, Jona Andronov bukkant fel a polgármesteri hivatal kapujában, hogy találkozzon Robinette-tel, és együtt mérjék fel a problémát.

Az oroszok rajta tartják a szemüket a híd ügyén, és meg is építik azt, ha Amerika továbbra sem tesz ezért semmit – állította Andronov, de erre nem volt szükség, hiszen megérkezése után alig egy órával az állam máris kijelentette: készek újjáépíteni a hidat, melyre azonnal 1,3 millió dollárt különítettek el.

in: Ocala Star-Banner 1980. január 2.

A sors fintora, hogy a szénbányászok közösségeként megszületett Vulcan mostanra már nem létezik, sőt, az újjáépített gyalogoshíd sem köti már össze a két szomszédos államot:

Fotók: Bridgemeister

Ajánlott videó

Olvasói sztorik