Kultúra
A municipal  worker washes the upper part of the to 70-meter high monument to Yuri Gagarin, the first man in space, at the Gagarin Square in Moscow, on April 11, 2012. Russia celebrated today Aviation and Cosmonautics Day, the anniversary of Yuri Gagarin making the first manned space flight in 1961. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV / AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV

Ma is szuperhősként száll fel Moszkva egére a világ első űrhajósa

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 05. 03. 10:56

A Vasember figurájához feltűnően hasonlító szobor már közel negyven éve magasodik az orosz főváros fölé.
Korábban a témában:

Jurij Gagarin szerepe az űrkutatás történetében megkérdőjelezhetetlen: a harmincnégy évesen egy repülőgépbalesetben elhunyt pilóta volt ugyanis a világ első űrhajósa, akinek köszönhetően a Szovjetunió megnyerte az amerikaiakkal folyó űrverseny első felvonását.

A három évnyi pilótakarrier után kiválasztott Gagarin száznyolc perces repülése folyamán egyszer kerülte meg a Földet, melyet hadnagyként hagyott el, de már őrnagyként tért vissza. Úttörő repülése után azonnal elköszönt az űrkutatás világától, következő éveiben pedig a hirtelen rázúdult népszerűséggel, illetve a meghívások tucatjaival próbálta felvenni a harcot.

Később többször is visszatért a szovjet kozmonauták kiképzési helyszínére, Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott (ezt az áttörést végül az amerikaiak érték el a Space Shuttle-vel), de 1967-ben a Szojuz-1 tartalékosaként kis híján újra az űrbe indulhatott.

Élete utolsó évében az űrhajósok kiképzését vezette, de megpróbált visszatérni a vadászgépes repülésekhez is. A következő évben kiképzőjével együtt azonban MiG-15-ösük lezuhant. A tragédia okára végül csak negyvenöt évvel később, 2013-ban derült fény: a tesztrepülésen résztvevő Szu-15 vadászgép meghibásodása miatt túl alacsonyan repült, majd Gagarinék gépét berántotta az általa létrehozott örvény, az egykori űrhajós és a tanulását segítő Szerjogin lezuhantak. Mindketten életüket vesztették.

A Szovjetunió és az egykori szocialista blokk államaiban a következő években számos műalkotás és szobor emelkedett ki a földből, hogy emléket állítson a tragikus véget ért úttörőnek – így a Visontán, a Mátrai Erőmű bejáratánál található büszt –, egyikük sem lett azonban annyira lenyűgöző, mint a moszkvai Leninszkij Proszpekten (Lenin sugárút) 1980-ban felavatott, paneltömbökkel vetekedő magasságú emlék, melyenGagarin az ég felé repülve leginkább Vasember alakját juttatja a XXI. századi filmrajongó eszébe.

A szobrász Pavel Bondarenko, illetve Jakov Belopolszkij együttműködésével megszületett oszlop érdekességei ennyiben azonban korántsem merülnek ki, hiszen a tizenkét tonnás, gránit talapzaton álló munka anyaga az űrhajóknál is használt titánium.

A kétszázharmincnyolc részből álló emlékmű legnagyobb része a háromszáz kilogrammot nyomó arc, melynek elkészítése első pillantásra lehetetlennek tűnt, hiszen ilyen méretű és súlyú darab elkészítése a hagyományos eljárásokkal lehetetlen lett volna.

A municipal  worker washes the upper part of the to 70-meter high monument to Yuri Gagarin, the first man in space, at the Gagarin Square in Moscow, on April 11, 2012. Russia celebrated today Aviation and Cosmonautics Day, the anniversary of Yuri Gagarin making the first manned space flight in 1961. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV / AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV

 

Fotó: ANDREY SMIRNOV/AFP

A a világ első nagyméretű titániumszobraként emlegetett mű jó részét a rakéta lángcsóvája teszi ki, melyen az űrhajós mindenféle további segédeszköz és védőruha nélkül – a Vasemberhez hasonlóan – utazik az ég felé:

Fotó: M.M. Czarnecki

A talapzatán álló gömbön — a Gagarint rejtő visszatérő egység másolatán – pedig felirat őrzi a történelmi repülés emlékét:

“1961. április 12-én, a szovjet Vosztok űrhajó egy emberrel a fedélzetén körberepülte a Földet.
Az első ember, aki valaha kijutott az űrbe, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének polgára, Jurij Gagarin volt.”

 

Fotók: Wikimedia Commons 
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.