Kultúra

Tovább gyűrűzik az irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatos botrány

Április végén az is felmerült, hogy egy évvel elhalasztják az irodalmi Nobel-díjak átadását, most pedig az MTI tudósítása szerint a díjat odaítélő Svéd Akadémia szabályzatát megváltoztatták. A változtatásokat XVI. Károly Gusztáv svéd király, az akadémia patrónusa is jóváhagyta.

A szabályok felülvizsgálatára azután volt szükség, hogy kiderült, az akadémiai tag Katarina Frostenson és fotós férje, Jean-Claude Arnault súlyos vádakban érintettek. Arnault évek óta molesztált nőket, illetve köze lehet a Nobel-díjazottak nevének idő előtti kiszivárogtatásához. Összesen tizennyolc nő állította, hogy zaklatta őket a fotós, de Jean-Claude Arnault mindent tagad. Ezen felül Frostensonnak érdekeltsége van egy olyan vállalkozásban, amely titulusával összeférhetetlen, a cégük az akadémiától kapott anyagi forrásokat.

A botrány után nem sokkal döntött úgy az Akadémia nyolc tagja – többek között az első női elnök, Sara Darius is –, hogy lemondanak. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy a tagok írásbeli tájékoztatás után elhagyják a testületet. Eddig életük végéig megmaradt a státuszuk, mostantól viszont azok, akik két évig nem vesznek részt a bizottság munkájában, automatikusan lemondanak a beosztásukról. Arról pedig, hogy tényleg elhalasztják-e az irodalmi Nobel-díjat egy évvel, pénteken döntenek.

Kiemelt képünkön Kazuo Ishiguro, irodalmi Nobel-díjazott látható 2017-ben. Pascal Le Segretain/WireImage/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik