Kultúra

Lehet, hogy idén nem lesz irodalmi Nobel-díjas

A Svéd Akadémia körül kirobbant molesztálási botrány és az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületen belüli feszültségek miatt elképzelhető, hogy nem ítélik oda idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette szerdán a svéd rádió (SR).  

Anders Olsson, az akadémia megbízott titkára részletek közlése nélkül elmondta, hogy a testület éppen mérlegeli a kérdést, és hamarosan dönteni fog.

Peter Englund, aki kilépett az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottságból tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt, a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a legjobb döntés az lenne, ha egy évvel elhalasztanák az idei díj odaítélését.

Göran Malmquist egy másik akadémiai tag azonban a TT svéd hírügynökségnek cáfolta az esetleges halasztást és közölte, hogy az irodalmi Nobel-díjat a normális menetben oda fogják ítélni.

Két évszázad után is lenyűgöző a világ legbonyolultabb írószekrénye
A II. Frigyes Vilmos porosz király számára készült, rejtett gombokkal nyitható fiókokkal teli szekrényt ma is az európai bútortervezés csúcsának tekintik.

Az elmúlt hetekben Peter Englund mellett a testület öt másik tagja, köztük Sara Danius akadémiai titkár jelentette be, hogy a jövőben nem vesz részt a testület munkájában a molesztálási ügy kezelése miatt – a testület egyik tagjának férje szexuálisan molesztált, zaklatott számos nőt -, valamint amiatt, hogy kiderült, a testület néhány döntése korábbi irodalmi Nobel-díjasról idő előtt kiszivárgott, azaz sérültek az díjat övező titoktartási szabályok.

Az akadémia a múlt héten közölte, hogy felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait, arra törekszik, hogy a testületen belül és a külvilággal is javuljon a kommunikáció. A közleményben elismerték, hogy a botránnyal kapcsolatos hírverés súlyos károkat okozott az irodalmi Nobel-díj presztízsében.    XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, lehetővé teszi új tagok felvételét. Az akadémia tagság ugyanis örökéletű.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat. Azóta hét alkalommal – 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban – nem ítélték oda az elismerést.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Fredrik Sandberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik