Kultúra

Trash-reklámfilm, 1968, öröm, zene és hullámok: hétvégén kezdődik a Mediawave fesztivál

24.hu
24.hu

2018. 04. 24. 12:49

“Minket a politikai forrongás annyira nem érdekel, sokkal inkább az az erő, ami egy máig érződő művészeti látásmódot és lendületet mentett át a korabeli szabad, rebellis szellemből.” Az Örömről és 1968-ról szól idén a Tartóshullám / Mediawave fesztivál.

Több mint negyven izgalmas koncert, száznál is több film, kalandos közösségi programok – idén huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb összművészeti kisfesztiválját, a Tartóshullám Mediawave Együttlétet – április 27. és május 1. között indul a fesztiválszezon első kisfesztiválja.

Feladták ugyan a rejtvényt, miért is szerveződik idén fesztivál az „öröm” és „1968” kulcsszavak köré Magyarországon a Monostori Erőd titokzatos falai közt. Aztán adódik a válasz szinte rögtön magától: idén ötven éve, hogy 1968 májusában forradalommá vált a művészet, az  „új időknek új dalai”. Akkor valami elkezdődött világszerte, mind nyugaton, a diáklázadásokkal, szexuális forradalommal, a művészet és az együttlét újraértékelésével, mind felénk – bár kicsit másképp – a hatvanas évek alulról szerveződő mozgalmaival, a hazai underground megtűrt, lázadó művészetével.

Ezt ünnepli többek közt idén a Mediawave fesztivál, bár, ahogy a szervezők fogalmaztak: „Minket a politikai forrongás annyira nem érdekel, sokkal inkább az az erő, ami egy máig érződő művészeti látásmódot és lendületet mentett át a korabeli szabad, rebellis szellemből.”

Kísérleti- és táncfilmek 2018 / Tartóshullám Mediawave

Kísérletifilmek mindig is voltak nálunk, a táncfilmek külön kategóriája pár éve jött be a programba. Készüljetek ezekre is!http://mediawavefestival.hu/index.php?modul=menupontok&kod=27149&nyelv=hun

Közzétette: MEDIAWAVE Film & Music Festival – 2018. április 10.

Mint minden évben, idén is sikerül a Mediawave-nek megtartania kisfesztivál jellegét, annak ellenére, hogy olyan fellépőket hívnak, akik nemzetközileg is bárhol megállnák a helyüket. Itt minden színpad kis színpad és leginkább olyan fellépőkkel találkozhatunk, akik zeneileg tényleg speciális igényeket elégítenek ki, ilyen lesz idén például Ferenczi György és a Rackajam, a Dzsinnkaladzsi, az erdélyi és moldvai muzsikusok, vagy az andalúz flamenco. A teljes programnak itt érdemes utánanézni.

A szervezőknek sikerül egy olyan közönséget megcélozniuk, akiknek fontos az a fajta családias légkör, amelyet a művészeti programok tartanak össze. Itt az ember nemcsak befogadó, hanem aktív részese is az eseményeknek – erre a gondolatra épült a fesztivál, és szerveződik a mai napig.

Az idei már a hetedik Tartóshullám / Mediawave, amelyet teljes valójában a Monostori Erődben, Komárom határában, a kulturális végvárunkban rendezünk. Az elmúlt 2-3 évben sokat változtunk, nem vagyunk már tömegfesztivál, sokkal inkább egy újfajta közösségi kulturális rendezvényként létezünk, ahol a néző egyenrangú fél az előadók és fellépők mellett – írják magukról.

De nem csak a zene vagy épp az alkohol miatt érdemes lenézni. Talán az egyetlen fesztivál, ahol a mozgókép, a filmek, a fényjátékok, egyszóval a vizuális művészetek is nagy hangsúlyt kapnak.

A közönség több mint negyven vetítés során száznál is több filmet tekinthet meg a világ összes tájáról. A szervezők a hagyományos filmvetítés mellett újdonsággal, közösségi mozival is készülnek. A néző a filmeket kísérő esemény résztvevője is lesz, jobban beleélheti magát a mozgókép világába – mondja Vajda Violetta, a Mediawave filmprogramjának vezetője. Ilyen esemény követi majd például a Szovjet hippik című észt dokumentumfilmet, amely után a kor szellemét idéző “hippitalálkozó” elevenedik meg a helyszínen – tette hozzá.

És ne feledkezzünk meg a Mediawave idei reklámfilmjéről sem, ugyanis, mint minden magát valamire tartó fesztivál, fejlődve a korral, úgy döntöttek, ők is készítenek magukról beharangozó kisvideót. Ehhez keresték fel Gerencsér Károlyt (Kareszt),  a kétszeres Oscar-díjas statisztát (róla korábban itt írtunk egyébként). Mint kiderült, a vele készült kétórás anyagot mind a kukába dobták, és végül ez lett belőle:

MEDIAWAVE: Karesz szól!

Mindenkinek van reklámfilmje, hát nekünk is kell! Ki más beszélhetne a Mediawave-ről, mint a kétszeres Oscar-díjas statiszta, Gerencsér Károly. MEDIAWAVE0% mellébeszélés100% együttlét28. MEDIAWAVE2018. április 27. – május 1.Monostori Erőd, KomáromSzereplő: Károly GerencsérRendező:Dull BeniOperatőr/vágó: David Fóti Zene: Ádám Móser / ¡NosnachHelyszín: Kék Ló Budapest#mediawave #fesztivál #együttlét #reklám #meghívó

Közzétette: MEDIAWAVE Film & Music Festival – 2018. április 18.

Karesz zseniálisan hozta az értelmiségit, késett is vagy 2 órát a forgatásról, ezalatt az idő alatt találtuk ki, hogy a hasznos anyagot a tudta nélkül vesszük fel. Ebből állt össze trash-reklámfilmünk, ha akartuk, se tudtuk volna jobban megcsinálni – írták a filmkészítők.

Az biztos, hogy nehéz a Mediawave fesztivál-jelenséget összefoglalni, egyszerűbb elmenni és megnézni, micsoda dolgok történnek ott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.