Kultúra

A furcsa moszkvai torony, amiről a szovjetek azt hitték, manipulálja az agyukat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 04. 17. 14:57

Az Orosz Tudományos Akadémia modern tömbje köré a szovjetek igazi sci-fi városi legendát szőttek.
Korábban a témában:

A modern építészet lenyűgöző, vagy épp szürreális alkotásaival a vasfüggöny mögött, illetve az állítólag haldokló Nyugaton élők sem békéltek meg maradéktalanul: a magyar fővárosban élők többek közt az Egressy út Gizella és Szobránc utcák közti szakaszán terpeszkedő belügyminisztériumi tömbre fújnak, a magyar vidék lakói a modern áruházakra, a németek Neviges templomára, a britek pedig a James Bond legfőbb ellenségének karakterét inspiráló, magyar származású Goldfinger Ernő munkáira.

Ismeretlen magyarok: A modern építész, aki James Bond egyik főellenségének alakját ihlette
A brutalizmus egyik legnagyobb alakját, Goldfinger Ernőt legendásan nehéz természettel áldotta meg a sors, a róla mintázott karaktert pedig még a 007-es is csak nehezen győzte le.
Lassan elpusztul a főváros legnagyobb épületdísze
A szocializmus épített örökségét a XXI. századi Magyarországon nem tiszteljük igazán, pedig ennek a kornak is voltak fontos épületei. Ma ezek egyikét mutatjuk be.
Jártál már kommunista közértben? Megható fotók
Íme az áruházak, melyek elvitték a magyar vidékre a modernizmust. Nincs miért szégyenkeznünk, jottányit se sutábbak, mint nyugati társaik.

Nem volt ez másképp a Szovjetunióban sem, de Moszkva lakói nem elégedtek meg a csendes gyűlölettel: az Arany Agyakként elhíresült, az óriási ország tudományos akadémiája részére csigalassúsággal elkészült – az 1966-ban megszületett tervek megvalósítása csak 1974-ben kezdődött meg, az átadásra pedig 1990-ig kellett várni – ikertornyokról ugyanis már az építkezés korai szakaszában elterjedt, hogy

a szovjet vezetés innen próbálta meg tudatmódosító hullámokkal bombázni a lakosságot.

A szovjet modernizmus huszonkét szintes ikonjának csúcsára került díszek ugyanis a környéken élők számára minden kétséget kizáróan valamiféle jeltovábbító rendszernek tűntek, az épületegyüttes méretét pedig túl nagynak érezték ahhoz, hogy az diákoknak, kutatóknak és konferenciáknak adjon otthont.

A félelmeket egy korábbi építőmunkás is erősítette, aki azt állította, hogy a munkák végeztével az egész munkáscsapaton furcsa fejfájás lett úrrá.

A Jurij Platonov tervei szerint mevalósult együttes legfelső szintjén, az agytekervények mögött ma egy étterem működik, de látogatása leginkább csak a kilátás miatt ajánlott. A tornyokat körülvevő, jókora területen elterülő épületgyűrűben egyébként egy ezerötszáz férőhelyes koncertterem is működik.

Fotók: Wikimedia Commons, az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.