Kultúra

Schilling Árpád: Nyomokban sem látunk demokráciát

A közösségi médiában bírálta az ellenzéki pártokat a rendező, akiről kiderült, hogy elhagyta az országot.

A Facebook-oldalán tett közzé hosszú bejegyzést a rendező Schilling Árpád, aki miután nem fél politizálni, posztjában a vasárnapi választás eredményéről ír és élesen bírálja a vesztes ellenzéki pártokat.

Ez a vereség sokkal fájdalmasabb, mert most megmozdult az ország, még ha nem is kapott ehhez elég segítséget az úgynevezett demokratikus pártoktól. A szavazáson részt vettek durván fele szavazott Orbán Viktorra.

– írja a Jászai Mari-díjas rendező.

Miután egyenként is sorra veszi őket, az ellenzékkel pártokkal kapcsolatban így fogalmaz:

Van tehát 6 bukott „demokratikus” párt, ebből 3 be sem jutott. Összesen 40 „demokrata” ül szemben 159 anti-demokratával. Semmi esély a valódi egyeztetésre, a parlamentáris munkára. Pontosan ugyanúgy marad minden, ahogy volt, Orbán Viktor szó szerint azt csinál, amit akar. Lehet majd molinózni, meg ventillálni, de a Parlamenten belül nem lesz érdemi munka. Nyomokban sem látunk demokráciát. Ez Magyarország 2018-ban! Ide sikerült ledolgozni magunkat 30 év alatt!

 

Ez siralmas, ez borzalmas, ez katasztrofális.

Schilling szerint „a pártok, ha demokratikusakká akarnak válni, akkor minden erejükkel támogatják a civileket, és csak a civileket támogatják” és „ha minden párt összedobná, amije van, akkor abból egy igazán komoly mozgalmat lehetne összerakni, és egy igazán komoly mozgalom már meg tudja védeni magát és tagjait”. Ezért az ország jövőjével kapcsolatban az összefogást sürgeti és így ír:

Nincs többé finnyogás az NGO-k világában sem. Össze KELL fogni, és bátran, nem sunnyogva, nem minden sarkon kifordulva, minden nehézségnél meghátrálva, hezitálva, és így lemaradva mindig mindenről, nem a saját imágót építve, nem csak a külföldi partnerek felé játszva, nem csak a nagy szervezeteknek a saját védelmükben, hanem mindenkinek közösen. Sok a fájdalmunk és a sérelmünk, de ha fontos számunkra ez az ország, akkor belátjuk, hogy az egyes eredmények addig nem állnak össze egy jól működő rendszerré, amíg nem leszünk elég alázatosak. Egymásból, egymásért.

Még a bejegyzését az országgyűlési választást megelőzően Schillinggel a német Arte TV készített riportot, melyből az is kiderül, hogy a rendező nehéz szívvel ugyan, de elhagyta Magyarországot.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik