Kultúra

Schilling Árpád nem szavaz, mert minek

Szerinte ott tartunk, hogy Orbán Viktor ma már nem pusztán egy magyar politikus, hanem ő maga Magyarország.

Schilling Árpád a színházi munkái mellett a közéletből is jó ideje kiveszi a részét, nem fél politizálni, így értelemszerűen a választásokról is megvan a véleménye. Most éppen az, hogy nincsen megoldás, és ő el sem megy szavazni. A kérdés úgy merült fel, hogy a Magyar Narancs több más közéleti figura mellett őt is megkérdezte, hogy

ha a Jobbik jelöltje a legesélyesebb kihívó a választókerületben, szavazzon, szavazhat-e rá az a demokratikus értékek mellett elkötelezett választópolgár, aki kormányváltást akar?

A lapnak adott rövid válasza mellett a rendező most hosszú Facebook-posztban elmélkedett bővebben a kérdésről, de sok mindenre nem jutott. Írt a pragmatikus és az elvhű szavazás különbségeiről, és saját korábbi választási döntéseiről, amelynek lényege tulajdonképpen annyi, hogy „iszonytató kihívás demokrataként élni.”

A Jobbikkal kapcsolatban a fő kérdés nyilvánvalóan a párt szélsőjobboldali kötődéseiről szól, és ez az, amivel kapcsolatban Schilling nem tud megalkudni. Szerinte

a Fidesz és a Jobbik együttes ereje azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság nagy része semmiféle kivetnivalót nem talál a másik ember gyűlöletében, még akkor sem, ha történetesen a templomban az ellenkezője mellett tesz hitet minden vasárnap.

Schilling szerint ott tartunk, hogy Orbán Viktor ma már nem csak egy politikus, hanem maga Magyarország, és mint ilyen, leválthatatlan,

hiszen csak őt hallgathatják a népek, és csak rá szavazhatnak, amennyiben nem akarják, hogy április 8-a után felpofozzák őket.

Ezzel együtt az ellenzékről sem tud sok jót mondani, a Jobbik és az MSZP nem minősül demokratának, a többi párt pedig gyenge, így rájuk szavazni felesleges. Az ő választókerületében nincs sok mozgástere, így gyakorlatilag meg van lőve, mely helyzetből a kommentelőktől vár kiutat kínáló ötleteket.

Tehát, ha a demokrata ellenzék nem támogatja, hogy a Jobbikra szavazzak a választókörzetemben, akkor az MSZP-re még orrbefogással sem, az LMP-re pedig a teljes értelmetlenség okán nem fogok. Vagyis nem szavazok, mert minek! Más javaslat? Ne kíméljetek!

Kiemelt kép: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik