Kultúra

Alföldiék elmondták, szabad-e a Jobbikra szavazni

A Magyar Narancs tizenöt általa fontosnak tartott személyt kérdezett arról, lehet-e a Jobbik jelöltjére szavazni. A lap által feltett kérdés így szólt:

ha a Jobbik jelöltje a legesélyesebb kihívó a választókerületben, szavazzon, szavazhat-e rá az a demokratikus értékek mellett elkötelezett választópolgár, aki kormányváltást akar?

Alföldi Róbert a kérdést nehéznek és félelmetesnek tartja a kérdést, amire bevallása szerint nem tud anélkül válaszolni, hogy nagyon nehezen, de átlépje önmagát.

Mivel az ellenzéki pártok, úgy tűnik, képtelenek az összefogásra, képtelenek félretenni saját érdekeiket, az ellenzéki választóknak kell ezt az összefogást létrehozni

– közölte.

Alföldi Róbert: Dühös vagyok, üvölteni tudnék
A rendező közölte: nem juthatunk el oda, hogy 16 éves gyerekeknek büntetéseket küldünk, csak mert ki merik nyitni a szájukat.

A rendező szerint igen, a legesélyesebb jelöltre kell szavazni, ha bármilyen minimális esélyt szeretnénk hagyni, hogy kormányváltás legyen, vagy legalábbis ne kétharmados többség a jelenlegi hatalomnál.

Hamarabb kellett volna gondolkoznunk. Nem tettük meg. Most kényszerhelyzetben vagyunk.

Hajós András ezzel szemben sem a Jobbikra, sem Vona Gáborra nem fog szavazni soha, semmilyen körülmények között. A párttal és miniszterelnök-jelöltjével az a baja, hogy

hit és eszmerendszer nélküli, cinikus politikai vállalkozók, akiknek ellentmondásos, néha “megújulós, néha “megváltozunkos” pályájából egyetlen állandó irány olvasható ki: a szavazatmaximalizálós menetelés a hatalom felé.

A humorista szerint Vona Gábor nem náci, mert „a nácik legalább hisznek valamiben”.

Ha félelmeink és gyűlöletünk annyira elvakít minket, hogy bármit beszopunk azért, hogy Orbán távozzon, akkor nem fogjuk észrevenni, de épp a tanítványainak ágyazunk meg.

Lovasi András igennel felelt a lap kérdésére, azt mondta, volt egy  délelőttje a hódmezővásárhelyi eredmény hallatán, és hirtelen megérezte, milyen megkönnyebbülést érezne, ha nem kéne állandóan Orbánékba botlania. A zenész számára a várható érdekes fordulatok neki sokkal jobb opciónak tűnnek, mintha maradna, „sőt, várhatóan tovább tökéletesedne a NER”.

L. Ritók Nóra művészetpedagógus nehéznek tartja a kérdést, mivel a demokratikus értékek mellett elkötelezve, az alapértékek mentén nem tud azonosulni a Jobbikkal.

Bár mostani választási üzeneteik sok tekintetben elfogadhatók számára, mégsem hitelesek, mert nem feledtetik, nem fedik azokat a viszonyulásokat, amelyeket korábban megtapasztalhattam, akár csak a hozzájuk kapcsolódó, szélsőséges csoportok jelenlétével, akár a most kevéssé hangoztatott, de korábban nyíltan vállalt kijelentéseikkel.

Ugyanakkor ő is Hódmezővásárhely példájával jelezte, lehet váltás, ha az ellenzéki oldalon teljes az összefogás.

Én is váltást, változást szeretnék.

A végső döntést pedig akkor hozza majd meg, ha látja a jelölteket.

Nádas Péter azt mondta: „csak azt válaszolhatom, hogy nem”.

Van határvonal, amelyet önmagára adó liberális elme, legyen konzervatív liberális vagy baloldali liberális, nem léphet át.

Az író úgy látja, Vona politikai színeváltozása igen hasonló Orbán színeváltozásainak ismert sorozatához. Szerinte az a közös kettőjükben, hogy mindketten oda fordulnak, ahol van hely.

Schilling Árpád kétségtelennek tartja, hogy Orbán a legveszélyesebb ragadozó, ha pedig meg akarunk tőle szabadulni, az orrbefogást javasolja.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik