Gazdaság

A magyarok jelentős része úgy érzi, rosszabb most, mint Kádár alatt volt

Mi történt 50 év alatt a világban. Vietnamban változott legtöbbet a helyzet: ott 88% azt mondja, hogy ma jobb az élet, mint fél évszázaddal ezelőtt. Ez azonban annyira nem meglepő, hiszen akkoriban zajlott a vietnami háború. A második helyen India végzett (69%), a harmadik pedig Dél-Korea (68%) lett.

Mindegyik ország elképesztő átalakuláson ment keresztül azóta. Ugyanakkor Japán, Németország és Törökország lakossága (egyaránt 65% érzi kedvezőbbnek az életet) is sokkal jobbnak látja a jelenlegi körülményeket, mint az akkorit – számolt be a Pew Research Center kutatásának eredményeiről a Portfolio. A gazdaságilag sikeresebb országokban általánosságban örülnek az elmúlt fél évszázad fejleményeinek.  A lista másik végén a jelenleg hatalmas gazdasági válsággal küzdő Venezuela van, ahol mindössze 10% gondolja azt, hogy most jobb az élet, és 72%, hogy rosszabb. Mexikó és Jordánia szerepel még hátul.

Na, de mit gondolnak a magyarok? Nálunk ellentmondásos a helyzet, egy kicsivel többen vannak azok, akik szerint 50 éve jobb volt. Konkrétabban:

Magyarország a 28. helyen áll a felmérésben: 32% gondolja azt, hogy most jobb az élet, mint 50 éve, és 39% pedig azt, hogy rosszabb a helyzet, mint a kommunista egypártrendszer időszakában, Kádár János vezetése mellett.

Ez azért is érdekes, jegyzi meg a Portfolio, mert – a hasonló történelmet maga mögött tudó – Lengyelország például a 9. helyre került, és ott az emberek 62 százaléka elégedettebb.

Éppen Magyarország előtt végzett Ghána, Brazília, és Franciaország, közvetlenül mögöttünk van Libanon, Peru és az elmúlt években adósságválsággal és a gazdaság hanyatlásával küzdő Görögország. Az emberek tehát gyakran a gazdasági helyezettel azonosítják az élettel való elégedettséget – állapítja meg a portál.

Kiemelt kép: Kádár Jánost ábrázoló képet visznek a Munkáspárt megemlékezésére a Fiumei úti temetőben, a politikus halálának 26. évfordulóján, 2015. július 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik