Kultúra

Meghalt a világhírű operatőr, akit Zsigmond Vilmos tanított

Michael Gershman 73 éves volt.

A Variety számolt be róla, hogy 73 éves korában elhunyt Michael Gershman amerikai operatőr és rendező, aki a Buffy, a vámpírok réme és a Nyughatatlan Jordan című sorozatok legtöbb részét fényképezte.

Gershmant a malibui házában találták meg holtan, halálának oka egyelőre nem ismert.

1944-ben született a Missouri állambeli St. Louisban és a filmiparban a ’60-as évek óta tevékenykedett. Zsigmond Vilmos tanítványaként és kameraasszisztenseként a kultikussá vált A szarvasvadászon, továbbá A folyó és A mennyország kapuja című filmeken is együtt dolgozott a magyar operatőrrel.

Később olyan hollywoodi produkciók készítésében vett részt, mint az Aranygyermek, az Éjszakai rohanás, a Még drágább az életed, a Fogd a nőt és fuss!, a Száguldó erőd, a Nekem 8 és a Katonák voltunk.

Operatőrként a ’90-es évek elejétől dolgozott, főleg tévéfilmeken és sorozatokon. A Buffy, a vámpírok réme és a Nyughatatlan Jordan több epizódját rendezte is. A Buffy egyik részéért 2000-ben a legjobb fényképezésért járó Emmy-díjra is jelölték. 2003ban vonult vissza a filmezéstől.

Gershmanről a Buffy kreátoraként ismertté vált Joss Whedon is megemlékezett a Twitteren:

Nulla dolláros költségvetéssel Michael Gershman operatőrnek (később rendezőnek) sikerült elérnie, hogy a Buffy felnőttesen és gyönyörűen nézzen ki. Ez jobban meghatározta a sorozatot, mint amennyire az emberek tudják. Remek fickó, remek szem. Nyugodjon békében.

Kiemelt kép: Facebook/Michael Gershman

Ajánlott videó

Olvasói sztorik