Kultúra

Elképesztő összegből készül A Gyűrűk Ura-tévésorozat

Kiderült, hogy mennyit költ a munkálatokra az Amazon, amely nagyon bízik a produkció sikerében.

Novemberben vált hivatalossá, hogy A Gyűrűk Ura-sorozatot indít az Amazon, miután nem kevesebb, mint 250 millió dollárért megszerezte J.R.R. Tolkien műveinek televíziós jogait. A bevallottan a jövőre befejeződő Trónok harca mintájára készülő produkció egy több évados fantasysorozat lesz, amely Középföldén fog játszódni, ugyanakkor nem Tolkien regényeit tervezik újra feldolgozni, hanem időben A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége eseményei előtt játszódó teljesen új történeteket fognak elmesélni.

A hamarosan készülő szériával kapcsolatban a Reuters szállított új információt, nevezetesen azt, hogy

a jogok megvásárlása után a forgatási munkálatokra is 250 millió dollárt szán az Amazon.

Ez rendkívül magas összeg egy tévés produkció számára, ráadásul az így összesen már félmilliárd zöldhasúra rúgó költségekben még mindig nincsenek benne a leendő promóciós kiadások.

Az összesen 500 milliós összeg kapcsán érdemes felidézni, hogy A Gyűrűk Ura trilógiából készült mozifilmek nem került ennyibe, mivel A gyűrű szövetségét 93 millió, A két tornyot és A király visszatért pedig egyaránt 94 millióból forgatták Peter Jacksonék. Ezek persze a 2000-es évek eleji összegek, amelyek az infláció nyomán ma már magasabbak lennének, de még akkor sem közelítenék meg azt, amennyit az Amazon tervez költeni a sorozatára.

Ahogyan arra cikkében a Reuters is rámutat, a sorozatgyártásban és az Amazon Prime streaming szolgáltatásával a Netflix babérjaira törő Amazon eddigi legdrágább sorozata a The Man in the High Castle volt, melynek esetében kifizetődött a magas költségvetés. Az eddig két évados sorozat első szezonját 72 millióból készítették és 1,15 millió új előfizetőt hozott az Amazon Prime-nak.

Megjelent Tolkien 100 éves könyve, amit még soha nem olvasott senki
A Beren and Lúthien egy Középföldén játszódó romantikus történet, amelyet az író és felesége szerelme inspirált.
Kiemelt kép: Warner Bros. Pictures/New Line Cinema

Ajánlott videó

Olvasói sztorik