Kultúra

A világ legnagyobb reklámfelirata valójában egy fenyőerdő

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 03. 13. 09:50

A nyolcvan éve született betűk természetesen csak egy repülőgép ablakán kinézve válnak olvashatóvá, de az erdősáv a felett átrepülő utasszállító gépek számának gyors emelkedésével egy pillanat alatt tökéletes reklámfelületté változott.
Korábban a témában:

Az autó- és motorgyártás közel százötven éves történetéből korábban már számos alkalommal mutattunk be egy-egy furcsa fejezetet: az első világháborús gumihiány idején acélrugókkal helyettesített abroncsokat, a mindenen átmenő szovjet terepjárókat, vagy épp a földrésznyi kommunista ország legérdekesebb prototípusait. Mindezek azonban eltörpülnek az Egyesült Államok legnagyobb hintógyárából előbb az első reneszánszát a századfordulón élő elektromos autókat (1902-1905), majd hosszú évtizedeken át benzinzabáló szörnyeket ontó Studebaker mellett, akik a húszas évekre az Egyesült Államok egyik legmeghatározóbb autóipari cégévé lettek.

Furcsa történelmi tényeket, valamint elfeledett eseményeket és pillanatokat bemutató sorozatunk, a Bizarr történelem legújabb epizódjában a Studebaker fénykorába utazunk vissza, hogy megismerjük az 1966-ban megszűnt vállalat ma is látható nyomának történetét.

A gyár 1926-ban elsőként nyitott saját, zárt tesztpályáját, ahol az új modelleket csiszolhatták tökéletesre. Szuper ötlet volt, hiszen az autók végső finomhangolásával az új modellekkel sokkal jobb vezetési élményt kínáltak. 1929-ben, az első nagy gazdasági világválság előtti percekben megvették a luxusautók világában egykor kitűnően hangzó Pierce-Arrow márkát, a világ legtöbb országát sújtó pénzügyi krach miatt azonban kis híján belebuktak.

A harmincas években aztán rájuk mosolygott a szerencse: a cégvezetés 1935-ben új irányt jelölt ki, így a felsőkategória leigázása helyett olcsó, de az utolsó csavarig a XX. század egyik leghíresebb formatervezője, a Lucky Strike, a Shell, a NASA logóját, valamint a Nemzetközi Űrállomást megelőző amerikai Skylabet is tervező Raymond Loewy által megálmodott modellek, így az 1963-ban bemutatkozott Avanti kerültek a gyártósorra:

 

Az Indiana állambeli New Carlisle mellett lévő, közel öt kilométeres, kanyarkombinációkkal, emelkedőkkel, rossz útminőségű szakaszokkal, lejtőkkel teli tesztpálya nélkül mindezek az autók azonban sosem váltak volna tökéletessé, arról pedig a Studebaker nem is álmodhatott volna, hogy 1938-ra az Egyesült Államok vezető autógyárává válnak.

A csőd árnyékából piacvezetővé lett vállalat vezetői úgy döntöttek, az eredményt mindenképp méltóképpen kell megünnepelni – a Civilian Conservation Corporation segítségével tehát 8259 darab, alig tizenöt centiméter magas fenyőcsemetét ültettek a pálya mellett kijelölt hatszáz méter hosszú szakaszra, melyek a levegőből nézve a cég nevét adták ki.

A felirat tavasszal látszik a legjobban / fotó: Google Earth

 

Az ötlet első hallásra teljesen feleslegesnek tűnhet, de az Egyesült Államokat épp ekkor kezdték behálózni a különböző légitársaságok járatai, a világ legnagyobb élő reklámja pedig minden bizonnyal számos utast indított arra, hogy legalább egy pillantást vessen a gyártó termékpalettájára – és ki tudja, talán még vásárolt is tőlük egy autót.

Ennek már nyolcvan éve, a fák azonban még mindig helyükön állnak, és immár hetvenöt méteres magasságba törve hirdetik Amerika legendás, 1966-ban végleg megszűnt gyárának nevét.

Fotó: Junkyard Kahrs

 

A terület az 1954 óta már a Packard autógyár tulajdonában lévő Studebaker csődje után a Bendix Corporation tulajdonába került, akik az erdős részét aztán közcélokra ajánlották fel – ennek nevét őrzi mai neve, a Bendix Woods County Park. A tesztpályát 1996-ig a Bendix használta, majd előbb a Bosch-hoz, 2015-ben pedig a legendás amerikai buszok gyártóját is magában foglaló Navistar holding tulajdonába került.

A betűket jelentő rengetegben természetesen sétálni is lehet, ez a kép például az U és D betűk közti út részletét mutatja:

A feliratot természetesen ma is karbantartják: 2012 és 2015 között például önkéntesek távolították el a halott fenyőket, és újabb csemetékkel helyettesítették őket, hogy a Studebaker név még hosszú évtizedeken át fennmaradhasson.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.