Kultúra

Forradalmi orvosi eszközzel nyert rangos formatervezési díjat egy magyar csapat

A dizájnvilág egyik legfontosabb elismerését, az iF Design Award egy okos sztetoszkóp megalkotásáért nyerték el.

A Laufer Ferenc, Húnfalvi András és Patkós Luca által alkotott, alig öt éve alapított Flying Objects stúdió tagjai már a csoport megszületése óta a dizájnvilág középpontjában nyüzsögnek, hiszen kézhigiénai szkennerükkel három évvel ezelőtt a formatervezés Oscarjának számító Red Dot díjat, illetve a 2015-ös Magyar Formatervezési Díjat is bezsebelték.

Két fiatal magyar srác megkapta a világ legfontosabb dizájndíját Szingapúrban
A Red Dot Awards a világ legfontosabb és legnagyobb dizájn és formatervezési díja. Több tízezer pályázattal neveznek minden évben, ráadásul nem csak kis cégek, de például az Apple is.

A csoport most az orvosi eszközök terén már számos újítással előrukkoló, a testfelszíni kutatások terén több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Kozmann György, ifj. Kozmann György és csapata felkérésére tervezte meg a sztetoszkópok következő generációját, amely az elmúlt években megszületett technológiák segítségével nagy mértékben könnyítené meg az orvosok munkáját.

A tervezők az alkotómunka során végig szem előtt tartották, hogy a nyakba akasztott sztetoszkóp képe  az évtizedek alatt mélyen beégett az orvosok, illetve a gyógyulni vágyók emlékezetébe, úgy döntöttek tehát, hogy a mindenki által jól ismert formát nem változtatják meg teljesen, az eszköz képességeit azonban a XXI. század színvonalára emelik.

Így is történt: a DualScope nevet kapott okoseszköz egyszerre elemzi a szív elektromos állapotát (EKG), illetve a szívhangot (PKG), az eredményeket pedig Bluetooth-on továbbítja a kapcsolt táblagépen, vagy okostelefonon megnyitott applikációra.

A program az információkat azonnal elemzi, sőt, kiemeli a görbéken felbukkanó szabálytalanságokat is, így az orvos még egyszerűbben felállíthatja a helyes diagnózist.

A továbbra is nyakban, vagy zsebben hordható eszköz a jól megszokott darabokkal ellentétben nem egy fülhallgatópárból, illetve egy homorú lemezből, hanem két, kijelzővel rendelkező lemeze van, használata azonban épp úgy magától értetődő, mint jóval egyszerűbb elődjéé.

A DualScope célcsoportja mindezek fényében lehetne akár az otthon ülő beteg is, hiszen a hozzá csatolt applikáció a problémák kiemelésével alapszintű diagnózist állít fel, de az eszközt elsősorban háziorvosoknak és klinikai orvosoknak szánják, hogy segítségével még eredményesebben diagnosztizálhassák a szívbetegségek korai, a mindennapokban is érezhető hatásokkal még nem igazán rendelkező stádiumait.

Az először 1953-ban átadott iF Design Award számos kategóriájának győzteseit a beérkező pályázatok ezreiből választja ki egy hatvanhárom főből álló, rangos szakmai zsűri: idén ötvennégy ország 6402 munkája közt kellett megtalálniuk a legjobbakat.

A 2018-as díjátadó gálát március 9-én, Münchenben tartották, melyen Laufer Ferenc, ifj. Kozmann György és Húnfalvi András vették át az elismerést:

Balról jobbra: Laufer Ferenc, ifj. Kozmann György és Húnfalvi András 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik