Kultúra

A Rolex betámadott egy magyar zenekart

Amikor Hans Wildorf 1905-ben megalapította a világ talán legismertebb óramárkáját, a Rolexet, szinte biztosan nem gondolta, hogy 2018-ban majd pont egy magyar zenekarral kell harcolnia a névért. A legenda szerint azért választotta a Rolex nevet, mert minden nyelven ugyanúgy kell kiejteni, és semmilyen nyelven nem jelent, mondjuk péniszt.

Ezzel párhuzamosan, amikor 2015-ben itt élő amerikaiak magyar fiatalokkal megalapították a Chinese Rolex nevű zenekart, nyilván nem arra készültek, hogy ezzel a nagyhatalmú és elképesztően titokzatos cégcsoporttal kell majd harcolnia a névért.

Mégis így alakult.

Kaptak ugyanis egy levelet, amelyben a cég egy ügyvédi irodán keresztül hivatalosan is felszólítja őket arra, hogy mondjanak le a chinese-rolex-band.com domainről. Márpedig azért, mert az, hogy egy Chinese Rolex nevű, közismertnek nem nevezhető zenekar használja a Rolex márkanevet, elértékteleníti a luxusóragyárt brandjét és zavart okoz a fogyasztókban. Soha ilyen Dávid és Góliát-harc nem volt még.

A sztori úgy jutott el hozzánk, hogy a 24.hu egyik újságírója, Jankovics Márton is a zenekarban játszik, úgyhogy meg is kérdeztem arról, mit gondol az elértéktelenítésről. Ő pedig, mint egy rendes bölcsész, elvont idézettel válaszolt. A név eleve a világban uralkodó általános értékvesztésre utal, de egy konkrét élményből jön, ami a frontemberrel, Jonathan C. Nelsonnal esett meg, aki így mesélte el a sztorit:

Sétáltam az utcán és egyszer csak odalépett hozzám a semmiből ez a fickó, aki egy kínai Rolex-hamisítványt akart rám sózni drágán, mintha igazi aranyóra lenne. Nem igazán értette, miért nem vagyok elájulva az ajánlattól, végül hosszas filozofálásba bonyolódtunk látszatról és valóságról, valamint a világban zajló értékvesztésről. Ebből a beszélgetésből született a Chinese Rolex című dalunk, és annyira találónak éreztem, hogy innen jött a zenekar neve is.

Erről a dalról van egyébként szó:

De a történet akkor is megállja a helyét, ha a tagok úgy döntenek, hogy megvívják a csatát a világ vezető luxusóra-gyártójával (mennyivel értelmetlenebb dolog a Rolex-szel háborúzni, mint mondjuk az ENSZ-szel?) Remekül megmutatja ugyanis, hogy mennyire nem kelt zavart a fogyasztóban a Chinese Rolex név.

A nyilvánvalóan hamarosan börtönben ülő Chinese Rolex tagjai önmeghatározásuk szerint egzisztencialista westernt játszanak, ami pont úgy hangzik, mintha három bölcsész találta volna ki, csak annál sokkal jobban szól. És ha meg akarja tekinteni a világ jelenleg vezető szabadságharcos zenekarát, akkor természetesen megteheti – sőt, tegye is meg, mielőtt mind börtönbe mennek – a Mika Tivadar mulatóban csütörtök este nyolckor.

És van még ennek a luxusóra-háborús sorozatunknak pár darabja, itt van például ez:

Lázár simán agyonveri Botkát a nagy magyar Rolex-háborúban
Akinek van ízlése, annak van ízlése. Csak Lázár Jánosnak egy kicsivel több van. Pedig mindketten rendkívül férfias férfiak.

Borítókép: Telegdi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik