Kultúra
KemÈny D·vid beszterceb·nyai vegytisztÌtÛ, műfestő Ès gőzmosÛ-gy·r·nak szÌnes, fekvő t·jol·s˙ rekl·m sz·molÛcÈdul·ja, kÈt kÈppel, az egyik kÈpen egy piszkos frakkban lÈvő fÈrfi ·br·zol·sa van az utc·n, a m·sikon egy tiszta frakkot a kezÈben tartÛ fÈrfiÈ egy szob·ban.

Szürreális reklámokon hirdették magukat egykor a magyar mosodák

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 02. 09. 12:21

Tintatartóba csináló, koszos ruhájú méhember? Erősen vérfoltos ruháját tisztíttató úriember? Pizzásdobozban házhozszállított friss ruha? A két világháború közti hirdetésekre egyszerűen nincsenek szavak.

Korábban a témában:

A századelő leghatásosabb reklámfelülete nem a ma mindent elöntő óriásplakát, hanem a számolócédula volt, hiszen a boltok pénztárosai egykor nem számológéppel vagy pénztárgéppel, hanem egy apró fecnin számolták ki a fizetendő összeget.

A papírdaraboknak azonban csak az egyik oldalára volt szükség, így a másikon helyet kaphatott az üzlet, vagy mozi saját reklámja, vagy az ott kapható márkák egyikéé – egy élelmiszerboltban például az egészséges élvezeti cikként hirdetett nikotincsökkentett Nikotex cigarettáké. A cédulákat minden korosztály gyűjtötte, így nem csak pillanatnyi benyomást tehettek a vásárlók tömegére, hanem folyamatosan szem előtt voltak, sarkallva az embereket arra, hogy kipróbálják a hirdetett termékeket vagy szolgáltatásokat.

NIKOTEX  szÌnes rekl·m sz·molÛcÈdul·ja, p·lcika emberrel, cigarett·bÛl Ès szivarbÛl, mellette egy doh·nyzÛ szÌv ·br·zol·s·val, hozz·illő rekl·mszˆveggel : "megvÈdi a szÌvÈt...". A h·toldalon sorsz·m- Ès d·tumbÈlyegzÈs Ès a fejlÈcben rekl·mszˆveg van. A kiadv·nyt a KL÷SZ GY. …S FIA BUDAPEST kÈszÌtette.
Egészséges termékként próbálták eladni a népszerű magyar cigarettát
A nikotincsökkentett Nikotex cigaretták reklámjai bárkit meggyőztek róla: ha az ő terméküket szívja, egészséges marad, sőt, még jobban is érzi magát tőle.

A kávéházak, mozik, élelmiszermárkák, illetve divatáruházak mellett azonban a mára már jórészt eltűnt ruhatisztítók is ezt a módot ragadták meg arra, hogy állandó ügyfélkört szerezzenek maguknak. Az apró rajzok sokszor faék egyszerűségűek voltak, és csak a cég címét, illetve nevét tartalmazták, de természetesen voltak olyan üzletek, melyek fontosnak tartották a minél figyelemfelkeltőbb – és sokszor egyben iszonyú szürreális – grafikákkal való hirdetést. Most bemutatunk néhányat a legjobbak közül.

A jól karbantartott utak, illetve járdák hiánya nem csak ma, de száz évvel ezelőtt is komoly gondot okozott a főváros lakóinak – a Óbudán, a Belváros több pontján, illetve Pécsett is működő Kehrling cég egy ruháját épp sárfoltokkal összekenő nőt ábrázol, aki tudja, hogy erre is van megoldás: a kép sarkában ugyanis már látszik, ahogyan kitsztított, hófehér ruháját veszi át a néhány nappal később azt kiszállító fiútól

KEHRLING budapesti vegytisztító-kelmefestő színes reklám számolócédulája, üzleteinek címeivel  és két jelenettel, az egyiken amint egy nő éppen besározza a ruháját, a másikon pedig amint már a kitisztított ruhát mutatják neki. A kiadványt a KLEIN ÉS FLEISCHNER, BUDAPEST  készítette.

Weisz Teréz miskolci gőzmosójába a kép szerint egy elegáns egyenruhás férfi szállítja a koszos ingeket és blúzokat – afelől azonban egyáltalán nem vagyunk meggyőződve, hogy ez a valóságban is így történt

Weisz Teréz GŐZMOSÓ ÉS VEGYTISZTÍTÓ GYÁR ( Miskolcz) színes reklám számolócédulája, szennyes ruhákat vivő, egyenruhás férfi ábrázolásával, cím és telefonszám feltüntetésével, keretbe foglalva.

A kassai kelmefestő, Bradovka Gyula reklámja első látásra érthetetlen, ugyanis egy emberi végtagokkal rendelkező, hátsóján koszos ruhát viselő, tintatartón ülő szörnyet ábrázol

BRADOVKA GYULA kassai kelmefestő és vegytisztító színes reklám számolócédulája, egy szárnyas rovar emberi végtagokkal fehér ruhában ábrázolva, virágos keretbe foglalva, reklámszöveggel: "LEGSZEBBEN FEST TISZTIT MOS" "ÁGYTOLL TISZTÍTÁS GŐZERŐRE"

A besztercebányai Kemény Dávid nem épp burkoltan rasszista húrokat penget, de a szolgálónak legalább nem saját magának kell elvégeznie a munkát, hiszen jól láthatóan a tisztítót ajánlja a munkára

Kemény Dávid besztercebányai vegytisztító, műfestő és gőzmosó-gyárának színes reklám számolócédulája, egy nő és szolgálója ábrázolásával, amint a nő az összepiszkolt ruháját nézi, szolgálója pedig Kemény Dávid nevére mutat.

Korántsem ez volt az egyetlen grafika, ami Kemény üzletét próbálta fellendíteni, hiszen ugyanebben a korban jelent meg a furcsán vörös foltokkal teli ruhájú, majd tisztított felöltőjének rendkívül örülő úriembert bemutató darab is

Kemény Dávid besztercebányai vegytisztító, műfestő és gőzmosó-gyárának színes, fekvő tájolású reklám számolócédulája, két képpel, az egyik képen egy piszkos frakkban lévő férfi ábrázolása van az utcán, a másikon egy tiszta frakkot a kezében tartó férfié egy szobában.

Megérkezett a pizzafutár – gondolhatnánk a lenti képre nézve, pedig csak a budapesti Reicher István-féle vállalat inasa szállítja házhoz az elkészült ruhákat

Reicher István  budapesti műkelmefestő és ruhajavító,vegytisztító kék nyomatú reklám számolócédulája, egy Reicher inas és egy szolgálólány jelenetével, amint kézbesítenek egy árut, címmel, telefonszámmal és reklámszöveggel: Reicher FEST TISZTIT.

A pesti oldalt jól lefedő Kovács Endre-féle mosoda reklámja némiképp hasonló az előző darabhoz, de itt egy magát csúnyán leöntött kislánynak játszótársa ajánlja figyelmébe a tisztító szolgáltatásait

BERKETZ ISTVÁN UTÓDA, cégtulajdonos: KOVÁCS ENDRE színes reklám számolócédulája, egy kislány és egy kisfiú ábrázolásával, amint a kislány leöntötte magát valamivel a kisfiú pedig segítségképpen a cég nevére mutat.

Van, amikor már csak a varázslat segít – tartja a Bajcsy-Zsilinszky úton (akkor Vilmos császár út), illetve a közeli Erzsébet téren működött Flora

FLORA vegytisztító és kelmefestő kék nyomatú reklám számolócédulája, egy varázslószerű férfi ábrázolásával, amint egy ruhára mutat a pálcájával, körülötte reklámszöveg: "Ruhája új lesz FLORA UGY TISZTIT ÉS FEST", alatta a cég neve, címe, telefonszáma.

Az északnyugati országrész több városában is feltűnő Csermák (telefonszám: 500, csak így egyszerűen) reklámjától a sci-fi világa sem áll távol: hiszen mit keres egy fül nélküli, jó eséllyel egyre vörösebb vízzel teli, fül nélküli bogrács az űr közepén, és hogyan mos benne egy kedves fickó?

Csermák G győri kelmefestő vegytisztító és gőzmosógyár színes reklám számolócédulája, textilt festő férfialak ábrázolásával.

A Szatmárnémetiben működő Kristály cédulája kortársainál jóval visszafogottabb stílust képvisel: egy keménykalapot viselő, elegáns férfi látható rajta, mellette egy elegáns ruhákat, illetve sétapálcákat árusító bolt kirakatával

"Kristály" gőzmosógyár és vegytisztító intézet (Szatmár) aranyszín-kék nyomatú reklám számolócédulája, elegáns férfialak ábrázolása a ruhabolt előtt, alább a vegytisztító neve, címe.

A vegytisztítók és gőzmosodák sokszor műfestőként is működtek: erre kitűnő példa a kassai Haltenberger Béla cégének hirdetése, melyen egy öltönyre vett hálóköntöst viselő férfi vizsgál épp egy vörös kelmét

Haltenberger Béla kassai műfestő-, vegytisztító- és gőzmosó-gyárának színes reklám számolócédulája, egy kelmét néző férfi ábrázolásával, tevékenységének és az alapítás évének ( 1810) feltüntetésével.

És ettől a szürrealitás terén a fekete folyadékba mártott macskás darabjuk sem marad el:

HALTENBERGER BÉLA kassai RUHAFESTŐ-VEGYTISZTÍTÓ színes reklám számolócédulája, egy kislány ábrázolásával aki ruhákat és egy macskát fest be egy dézsában, mellette vasalódeszka, vasalóval és inggel, az alapítás évével ( 1810 ).

 

A képek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum MuseumDigitalon megosztott gyűjteményéből származnak.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.