Kultúra
NIKOTEX  szÌnes rekl·m sz·molÛcÈdul·ja, p·lcika emberrel, cigarett·bÛl Ès szivarbÛl, mellette egy doh·nyzÛ szÌv ·br·zol·s·val, hozz·illő rekl·mszˆveggel : "megvÈdi a szÌvÈt...". A h·toldalon sorsz·m- Ès d·tumbÈlyegzÈs Ès a fejlÈcben rekl·mszˆveg van. A kiadv·nyt a KL÷SZ GY. …S FIA BUDAPEST kÈszÌtette.

Egészséges termékként próbálták eladni a népszerű magyar cigarettát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 01. 29. 15:18

A nikotincsökkentett Nikotex cigaretták reklámjai bárkit meggyőztek róla: ha az ő terméküket szívja, egészséges marad, sőt, még jobban is érzi magát tőle.
Korábban a témában:

A magyar dohányzástörténet legfurcsább fejezetei közül korábban megemlékeztünk már a nem csak élvezeti forrásként, de reklámfelületként is használt, ajándékként, vagy vállalati fogyasztásra szánt cigarettákról, melyeket a Kádár-kor évtizedeiben minden nagyobb cég gyártatott, nem ez volt azonban a XX. század legfurcsább dohánytörténeti fejezete, hiszen a két világháború közt a hazánkban működött cigarettagyárak egyike saját termékét egészséges, hosszú életet adó, sőt, életminőséget javító termékekként próbálta eladni.

Az 1930-ban jókora alaptőkével megszületett Nikotex Rt. egy igen egyszerű trükköt használt ehhez fel: csökkentette a dohányban lévő nikotin csökkentését, de persze anélkül, hogy a más károsanyagokat – így a kátrányt – vonta volna ki a termékéből.

A termék ettől egy fokkal ugyan egészségesebb lett, a veszély azonban nem csökkent számottevően. A gyártót ez persze nem igazán érdekelte, így a legnagyobb magyar grafikusok – így Biró Mihály, Berény Róbert, Bortnyik Sándor és Gönczi-Gebhardt Tibor – felkérésével született, nem csak plakátokon, de a pénztárgépek helyett használt számolócédulákon is feltűnt grafikák mellé olyan fordulatok kerültek, mint

“A jó cigaretta elkergeti a gondokat”, valamint a “Gyermekbarát a jó Gólya, Nikotex a szívét óvja!”.

A sokszor faék egyszerűségű grafikák természetesen elérték, amire a cégvezetők vágytak: a termék óriási mennyiségben talált gazdára, bár köszönhető ez a hagyományos cigaretták és a Nikotex verziók közti igen apró árkülönbségnek is. A Nikotex túlélte a világháborűt, sőt, egészen az ötvenes évekig népszerű maradt. Végül a füstszűrős cigaretták törtek előre, a hatvanas évek derekán pedig megszületett a Fecske, ami elsöpörte a korábbi termékeket, magával hozva a cigarettázás új korszakát.

Na de lássuk a legérdekesebb reklámokat!

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, a háztető szélén ülő és dohányzó férfialak ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " nem veszélyes .... a dohányzás ha NIKOTEXET SZÍV". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: " Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet". A kiadványt a KLÖSZ GY. ÉS FIA BUDAPEST készítette.

Nikotex kék nyomatú reklám számolócédulája, Nikotex cigaretta ábrázolásával, amint egy bunkóval kergeti az "ADÓK, HÁZBÉR, HITELEZŐK" feliratú kisebb "cigarettákat", hozzáilllő reklámszöveggel: "A jó cigaretta elkergeti a gondokat". A hátoldalon a ceruzahatású írás, reklámszöveg: "Törődjék kissé Magával is - szívjon Nikotexet!"

NIKOTEX zöld nyomatú, fekvő tájolású reklám számolócédulája, egy nagy G betű és egy gólya ábrázolásával, hátán egy kisgyerekkel és hozzáillő reklámszöveggel: "Gyermekbarát a jó Gólya NIKOTEX a szivet óvja!" A hátoldalán ceruza hatású írás, reklámszöveg: "Törődjön kissé magával is - szívjon Nikotexet!".

NIKOTEX kék nyomatú, fekvő tájolású reklám számolócédulája, egy szíves kártyalap ábrázolásával és reklámszöveggel: "Baccaratban jó a kilenc NIKOTEX-et szív az ínyenc". A hátoldalon ceruza hatású írás, reklámszöveg van: "Törődjék kissé Magával is - szívjon Nikotexet!"

Nikotex színes reklám számolócédulája, cigarettatárca ábrázolásával, benne Nikotex-es cigaretta, mellette tea,keksz az asztalon, hozzáillő reklámszöveggel: TEÁHOZ-KEKSZET ... ÉLVEZETNEK Nikotexet". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: "Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, kiránduló pár ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " Imádjuk a természetet és a NIKOTEX-et". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: " Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet". A kiadványt  az ATHENAEUM nyomda készítette.

Nikotex színes reklám számolócédulája, egy szál NIKOTEX cigaratta és villanyvezetéken ülő fecskék ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " Madarak is csiripelik ... legjobb a Nikotex". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

Nikotex színes reklám számolócédulája, egy dohányzó nőalak ábrázolásával a sípályán, sífelszereléssel, hozzáillő reklámszöveggel: "Sielésnél... Nikotex". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: "Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, cigarettázó sportoló ábrázolásával, reklámszöveggel: " 
Én is elszívom ... mert Nikotex". A hátoldalon sorszám- és dátumbélyegzés van, a fejlécben reklámszöveg: " Törödjék kissé magával - szívjon Nikotexet". A KLÖSZ GY. és FIA, BUDAPEST készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, egy dohányzó öregember ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: Hosszú élet... makkegészség titka: NIKOTEX. A hátoldalon szintén reklámszöveg: "Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX  színes reklám számolócédulája, pálcika emberrel, cigarettából és szivarból, mellette egy dohányzó szív ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel : "megvédi a szívét...". A hátoldalon sorszám- és dátumbélyegzés és a fejlécben reklámszöveg van. A kiadványt a KLÖSZ GY. ÉS FIA BUDAPEST készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, egy dohányzó nő és a termékek ábrázolásával, reklámszöveggel. A kiadványt az ATHENAEUM nyomda készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, hegyi táj és egy  kiránduló férfi ábrázolásával, NIKOTEX-es irányjelzőtáblával, hozzáillő reklámszöveggel: Helyes út a NIKOTEX", a hátoldalon : " Törődjön kissé magával- szívjon Nikotexet".

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.