Kultúra
NIKOTEX  szÌnes rekl·m sz·molÛcÈdul·ja, p·lcika emberrel, cigarett·bÛl Ès szivarbÛl, mellette egy doh·nyzÛ szÌv ·br·zol·s·val, hozz·illő rekl·mszˆveggel : "megvÈdi a szÌvÈt...". A h·toldalon sorsz·m- Ès d·tumbÈlyegzÈs Ès a fejlÈcben rekl·mszˆveg van. A kiadv·nyt a KL÷SZ GY. …S FIA BUDAPEST kÈszÌtette.

Egészséges termékként próbálták eladni a népszerű magyar cigarettát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 01. 29. 15:18

A nikotincsökkentett Nikotex cigaretták reklámjai bárkit meggyőztek róla: ha az ő terméküket szívja, egészséges marad, sőt, még jobban is érzi magát tőle.
Korábban a témában:

A magyar dohányzástörténet legfurcsább fejezetei közül korábban megemlékeztünk már a nem csak élvezeti forrásként, de reklámfelületként is használt, ajándékként, vagy vállalati fogyasztásra szánt cigarettákról, melyeket a Kádár-kor évtizedeiben minden nagyobb cég gyártatott, nem ez volt azonban a XX. század legfurcsább dohánytörténeti fejezete, hiszen a két világháború közt a hazánkban működött cigarettagyárak egyike saját termékét egészséges, hosszú életet adó, sőt, életminőséget javító termékekként próbálta eladni.

Az 1930-ban jókora alaptőkével megszületett Nikotex Rt. egy igen egyszerű trükköt használt ehhez fel: csökkentette a dohányban lévő nikotin csökkentését, de persze anélkül, hogy a más károsanyagokat – így a kátrányt – vonta volna ki a termékéből.

A termék ettől egy fokkal ugyan egészségesebb lett, a veszély azonban nem csökkent számottevően. A gyártót ez persze nem igazán érdekelte, így a legnagyobb magyar grafikusok – így Biró Mihály, Berény Róbert, Bortnyik Sándor és Gönczi-Gebhardt Tibor – felkérésével született, nem csak plakátokon, de a pénztárgépek helyett használt számolócédulákon is feltűnt grafikák mellé olyan fordulatok kerültek, mint

“A jó cigaretta elkergeti a gondokat”, valamint a “Gyermekbarát a jó Gólya, Nikotex a szívét óvja!”.

A sokszor faék egyszerűségű grafikák természetesen elérték, amire a cégvezetők vágytak: a termék óriási mennyiségben talált gazdára, bár köszönhető ez a hagyományos cigaretták és a Nikotex verziók közti igen apró árkülönbségnek is. A Nikotex túlélte a világháborűt, sőt, egészen az ötvenes évekig népszerű maradt. Végül a füstszűrős cigaretták törtek előre, a hatvanas évek derekán pedig megszületett a Fecske, ami elsöpörte a korábbi termékeket, magával hozva a cigarettázás új korszakát.

Na de lássuk a legérdekesebb reklámokat!

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, a háztető szélén ülő és dohányzó férfialak ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " nem veszélyes .... a dohányzás ha NIKOTEXET SZÍV". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: " Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet". A kiadványt a KLÖSZ GY. ÉS FIA BUDAPEST készítette.

Nikotex kék nyomatú reklám számolócédulája, Nikotex cigaretta ábrázolásával, amint egy bunkóval kergeti az "ADÓK, HÁZBÉR, HITELEZŐK" feliratú kisebb "cigarettákat", hozzáilllő reklámszöveggel: "A jó cigaretta elkergeti a gondokat". A hátoldalon a ceruzahatású írás, reklámszöveg: "Törődjék kissé Magával is - szívjon Nikotexet!"

NIKOTEX zöld nyomatú, fekvő tájolású reklám számolócédulája, egy nagy G betű és egy gólya ábrázolásával, hátán egy kisgyerekkel és hozzáillő reklámszöveggel: "Gyermekbarát a jó Gólya NIKOTEX a szivet óvja!" A hátoldalán ceruza hatású írás, reklámszöveg: "Törődjön kissé magával is - szívjon Nikotexet!".

NIKOTEX kék nyomatú, fekvő tájolású reklám számolócédulája, egy szíves kártyalap ábrázolásával és reklámszöveggel: "Baccaratban jó a kilenc NIKOTEX-et szív az ínyenc". A hátoldalon ceruza hatású írás, reklámszöveg van: "Törődjék kissé Magával is - szívjon Nikotexet!"

Nikotex színes reklám számolócédulája, cigarettatárca ábrázolásával, benne Nikotex-es cigaretta, mellette tea,keksz az asztalon, hozzáillő reklámszöveggel: TEÁHOZ-KEKSZET ... ÉLVEZETNEK Nikotexet". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: "Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, kiránduló pár ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " Imádjuk a természetet és a NIKOTEX-et". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: " Törődjön kissé magával - szívjon Nikotexet". A kiadványt  az ATHENAEUM nyomda készítette.

Nikotex színes reklám számolócédulája, egy szál NIKOTEX cigaratta és villanyvezetéken ülő fecskék ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: " Madarak is csiripelik ... legjobb a Nikotex". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

Nikotex színes reklám számolócédulája, egy dohányzó nőalak ábrázolásával a sípályán, sífelszereléssel, hozzáillő reklámszöveggel: "Sielésnél... Nikotex". A hátoldalon a fejlécben szintén reklámszöveg: "Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, cigarettázó sportoló ábrázolásával, reklámszöveggel: " 
Én is elszívom ... mert Nikotex". A hátoldalon sorszám- és dátumbélyegzés van, a fejlécben reklámszöveg: " Törödjék kissé magával - szívjon Nikotexet". A KLÖSZ GY. és FIA, BUDAPEST készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, egy dohányzó öregember ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel: Hosszú élet... makkegészség titka: NIKOTEX. A hátoldalon szintén reklámszöveg: "Törődjék kissé magával - szívjon Nikotexet".

NIKOTEX  színes reklám számolócédulája, pálcika emberrel, cigarettából és szivarból, mellette egy dohányzó szív ábrázolásával, hozzáillő reklámszöveggel : "megvédi a szívét...". A hátoldalon sorszám- és dátumbélyegzés és a fejlécben reklámszöveg van. A kiadványt a KLÖSZ GY. ÉS FIA BUDAPEST készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, egy dohányzó nő és a termékek ábrázolásával, reklámszöveggel. A kiadványt az ATHENAEUM nyomda készítette.

NIKOTEX színes reklám számolócédulája, hegyi táj és egy  kiránduló férfi ábrázolásával, NIKOTEX-es irányjelzőtáblával, hozzáillő reklámszöveggel: Helyes út a NIKOTEX", a hátoldalon : " Törődjön kissé magával- szívjon Nikotexet".

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.