Kultúra

A brit Oscaron is feketében lesznek a filmsztárok

A zaklatási ügyek miatt a Golden Globe-gála után a BAFTA-díjak átadóján sem viselnek majd színes ruhákat.

A hollywoodi Golden Globe-gála után a londoni BAFTA-gála is feketébe borul: a brit filmsztárok szintén feketébe öltöznek majd a szexuális zaklatások áldozataival való szolidaritás jegyében – írja az MTI.

Emma Thompson és Keira Knigthley már támogatásukról biztosította a nyílt levél íróit, akik arra szólították fel a filmipar befolyásos személyiségeit, hogy viseljenek feketét a ceremónián – mondta el Kate Kinninmont, a Nők a Filmben és a Televízióban szervezet brit csoportjának vezetője.

Az ágazatot szakszerűbbé, befogadóbbá kell tenni, több női vezetőt kell kinevezni és véget kell vetni a fizetésbeli egyenlőtlenségeknek. Lejárt az idő

— jelentette ki Kinninmont.

A filmipart megszólító levél a Deadline portálon jelent meg. A felhíváshoz már Gemma Arterton, Emma Watson, Gugu Mbatha-Raw, Daisy Ridley, Felicity Jones és Emilia Clarke is csatlakozott.

A fekete öltözék erős, egyesítő és egyszerű kiáltvány. Reméljük, hogy azok, akik közülünk elég kivételezettek ahhoz, hogy szóhoz jussanak, ezt arra használják, hogy az iparág hátterében álló nőkre irányítsák a figyelmet, akiket sokszor elhallgattatnak vagy marginalizálnak

— fogalmaztak a szervezők.

A BAFTA-díjátadót február 18-án, vasárnap este rendezik a londoni Royal Albert Hallban.

A víz érintése kapta a legtöbb jelölést a brit Oscarra
A brit filmakadémia közzétette a BAFTA-díjak jelöltlistáját, melyet Guillermo del Toro halemberes meséje vezet.
Kiemelt kép: Getty Images/Kevin Winter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik