Kultúra

Röplapokkal csábították Amerikába a háború elől menekülő magyarokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 01. 25. 13:26

A hat nyelven írt papír kicsit tört magyarsággal buzdít ugyan, de sokan biztosan ennek hatására indultak el az Újvilágba.
Korábban a témában:

Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár elképesztő méretű digitalizált archívumát lapozgatva könnyen érdekességekre bukkan az ember – így például egy furcsa, hat nyelven – angolul, németül, magyarul, csehül, héberül, valamint olaszul – írt röplapra, melyet hiányos leírása szerint 1917-ben adtak ki.

Az Egyesült Államok zászlójának színeit, a pirosat és a kéket használó feliratok a tengerentúlra emigrálás lehetőségét hirdetik. A magyar egy kicsit furcsán, de azért érthetően:

Minden külföldi szülöttnek.
Ha a háboru hatást gyakorolt életmódjára vagy munka viszonyaira,
Ha kivánja megtanulni az amerikai nyelvet és megszerezni a polgári jogot,
Ha foglalkozást, tanácsot vagy felvilágosítást kíván
dijmentesen,
Forduljon a Városház 1820 számu szobájában lévő
Polgármester nemzeti védelem bizottságához
Külföldiek bizottságához.

A papírlapról sajnos sem a kiadás éve, sem az ilyenekkel teleszórt város neve nem derül ki, így semmilyen fogódzópont nem létezik a pontos azonosításhoz.

Ez persze nem homályosítja el a tényt, hogy a XIX.-XX. századi emigráció Európa-szerte óriási méreteket öltött: a 2013-as népszámlálási adatok szerint 1,76 millió amerikai állampolgár, azaz az ország 0,8 százaléka vallotta magát magyarnak, a ma is élő, magukat már amerikainak valló leszármazottak száma azonban legalább duplájára emelné a számokat.

A Karcagon született Kováts Mihály az amerikai lovasság megalapítójaként, Haraszthy Ágoston pedig a világ élvonalába tartozó kaliforniai bortermelés atyjaként vonult be az ország történelmébe. Az 1920-as bevándorlási törvényekig legalább félmillió magyar szállt partra New York kikötőjében.

Nyomaikkal ma is az ország számos pontján lehet találkozni: New Yorkban ma is állnak magyar templomok, de a Kossuth Lajosról elnevezett utcákból, terekből, illetve településekből is legalább egy tucattal találkozhatunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Boy walks with his beagle dog on the country road
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.