Kultúra

Röplapokkal csábították Amerikába a háború elől menekülő magyarokat

A hat nyelven írt papír kicsit tört magyarsággal buzdít ugyan, de sokan biztosan ennek hatására indultak el az Újvilágba.

Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár elképesztő méretű digitalizált archívumát lapozgatva könnyen érdekességekre bukkan az ember – így például egy furcsa, hat nyelven – angolul, németül, magyarul, csehül, héberül, valamint olaszul – írt röplapra, melyet hiányos leírása szerint 1917-ben adtak ki.

Az Egyesült Államok zászlójának színeit, a pirosat és a kéket használó feliratok a tengerentúlra emigrálás lehetőségét hirdetik. A magyar egy kicsit furcsán, de azért érthetően:

Minden külföldi szülöttnek.
Ha a háboru hatást gyakorolt életmódjára vagy munka viszonyaira,
Ha kivánja megtanulni az amerikai nyelvet és megszerezni a polgári jogot,
Ha foglalkozást, tanácsot vagy felvilágosítást kíván
dijmentesen,
Forduljon a Városház 1820 számu szobájában lévő
Polgármester nemzeti védelem bizottságához
Külföldiek bizottságához.

A papírlapról sajnos sem a kiadás éve, sem az ilyenekkel teleszórt város neve nem derül ki, így semmilyen fogódzópont nem létezik a pontos azonosításhoz.

Ez persze nem homályosítja el a tényt, hogy a XIX.-XX. századi emigráció Európa-szerte óriási méreteket öltött: a 2013-as népszámlálási adatok szerint 1,76 millió amerikai állampolgár, azaz az ország 0,8 százaléka vallotta magát magyarnak, a ma is élő, magukat már amerikainak valló leszármazottak száma azonban legalább duplájára emelné a számokat.

A Karcagon született Kováts Mihály az amerikai lovasság megalapítójaként, Haraszthy Ágoston pedig a világ élvonalába tartozó kaliforniai bortermelés atyjaként vonult be az ország történelmébe. Az 1920-as bevándorlási törvényekig legalább félmillió magyar szállt partra New York kikötőjében.

Nyomaikkal ma is az ország számos pontján lehet találkozni: New Yorkban ma is állnak magyar templomok, de a Kossuth Lajosról elnevezett utcákból, terekből, illetve településekből is legalább egy tucattal találkozhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik