Kultúra

Meghalt Mark E. Smith, a brit posztpunk legendája

60 éves korában meghalt a manchesteri The Fall énekese, a védjegyszerű énekbeszédéről is ismert Mark E. Smith, aki igazi intézménye volt a független rockzenének, és aki négy évtizeden keresztül vezette a körülötte folyton cserélődő zenekarát.

Smith halála pontos okát egyelőre nem tudni, de az énekes tavaly már rendkívül rossz állapotban volt, több koncertjét le is kellett mondania, és utolsó nyilvános fellépésén októberben már kerekesszékben énekelt. A hírt az együttes Twitterén jelentették be.

A klasszikus munkásosztálybeli értelmiségi Smith 1976-ban, az angol punk első hulláma idején alapította meg a Fallt Manchesterben, de csak évekkel később találta meg igazán a hangját, és a hetvenes évek végére a Fall már az akkor szárba szökkenő posztpunk-színtér egyik vezető zenekarává nőtte ki magát. Az együttes aztán a nyolcvanas években aztán még a slágerlista alsóbb régióiban is megfordult néhányszor, miközben a rendkívül nehéz személyiség hírében álló Smith maradt az egyetlen állandó tagja. Összesen 66 zenész fordult meg a Fallban, mely egészen Smith haláláig működött.

A sajátos stílusban éneklő/beszélő Smith mellé monoton és minimalista zenei kíséret társult, melyre ugyan hatással volt a garázsrock, a punk, majd később még valamennyire az elektronika is, de a Fall általában a saját útját járta, és emiatt is egyre komolyabb kultusza lett. A kétezres évekre Smith már valóságos intézmény volt Angliában, volt, hogy ő olvasta fel a meccseredményeket a délutáni körkapcsolásos műsorban, önéletrajzi könyve is sikeres lett, az együttes pedig millió másikra volt hatással: a teljesség igénye nélkül a Sonic Youth, a Franz Ferdinand, az LCD Soundsystem vagy az Arctic Monkeys útját is befolyásolta Mark E. Smith munkássága.

Kiemelt kép: Visionhaus/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik