Kultúra

Berlinale: két magyar filmet is bemutatnak a Kritikusok Hetén

A The Rub című alkotást és a 2016. október 8. című rövidfilmet is beválogatták a filmfesztivál párhuzamos programjába.

A Berlini Filmfesztivál párhuzamos programjában, a Kritikusok Hetén lesz Lichter Péter és Máté Bori két filmjének, a játékfilm hosszúságú The Rub című alkotásnak és a 2016. október 8. című rövidfilmnek a bemutatója – derül ki a Woche der Kritik cikkéből.

A cannes-i és a velencei Kritikusok Hete mintájára létrehozott szekciót a Német Filmkritikusok Szövetsége indította el négy éve, a Berlinale párhuzamos programjaként. A vetítéssorozat célja, hogy a filmek köré vitákat, beszélgetéseket szervezve dialógust indítsanak a filmesek, kritikusok és a nézők között – a szervezők ezért csak kevés alkotást, idén 7 játékfilmet és 3 rövidfilmet válogattak a programba.

Az idei válogatásban lesz a nemzetközi premierje a The Rub című kísérleti játékfilmnek is, ami Lichter Péter második egész estés munkája. A tavaly bemutatott Fagyott május című avantgárd horrorfilm után a rendező Máté Borival közösen készített filmet William Shakespeare Hamletjéből.

The Rub – trailer (with english subtitle) from Péter Lichter on Vimeo.

A The Rub több száz kézzel festett celluloidtekercs felhasználásával készült. A filmszalagokat az alkotók különböző módszerekkel roncsolták, például föld alá ásva és több hónapig rohasztva hoztak létre absztrakt formákat. Az állami támogatás nélkül készült film főszereplő-narrátora Hajdu Szabolcs filmrendező volt, zeneszerzője pedig Horváth Ádám Márton. A The Rub létrejöttét a Filmarchívum is segítette kiselejtezett filmszalagokkal. A filmet itthon március 17-én mutatja be az Art+ Cinema.

A Kritikusok Hetén szereplő másik magyar alkotás a 2016. október 8. című etűd szintén a rendezőpáros munkája. A 2016. október 8. a Népszabadság bezárásának állít emléket: a filmet a címben szereplő napon megjelent utolsó lapszám darabjaiból készítették. A rövid absztrakt alkotásnak a csehországi Jihlavában megrendezett neves dokumentumfilm fesztiválon volt a nemzetközi bemutatója.

2016. október 8. / 8th October 2016 from Péter Lichter on Vimeo.

Kiemelt kép: Vimeo/Péter Lichter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik