Kultúra

Egy magyar film már biztosan ott lesz a Berlinalén

A Testről és lélekről tavalyi sikere után idén is szerepel egy magyar film a fesztivál programjában, ráadásul ismét Enyedi Ildikótól.

A Berlinale szervezői a Testről és lélekről tavalyi Arany Medvéje után idén is meghívta Enyedi Ildikó egy filmjét a fesztivál programjába: a február 15-25. közötti berlini nemzetközi filmfesztivál klasszikus válogatásában szerepel majd Az én XX. századom, a rendező első nagyjátékfilmje.

Enyedi első rendezésében a némafilmek stílusában idézi meg a huszadik század eleji Európát, egy ikerpárról mesél, akik születésük óta elszakítva éltek egymástól. Bizonyos Z. úr külön ismeri meg az anarchistalányt és a szélhámosnőt, és mindkettejükbe beleszeret.  A film 1989-ben Cannes-ban elhozta a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat. A filmet 2017-ben a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében és a Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban teljes körűen restaurálták, a film operatőre, Máthé Tibor részvételével, az eredeti kameranegatív és hangszalagja alapján.

A Filmarchívum egyébként sem unatkozik: egy sor régi magyar filmet vetítenek szerte Európában a következő hónapokban. Január 12-én Los Angelesben a UCLA mutatta be Kertész Mihály Az utolsó hajnal című 1917-es némafilmjét, a tokiói Georama New Deer animációs fesztiválon három vetítésen láthatja a közönség Jankovics Marcell Fehérlófia című 1980-as alkotását, míg a franciaországi Perpignanban Gaál István Sodrásban című filmje lesz látható. Ezen kívül a január 19-28. között zajló trieszti filmfesztiválon látható lesz Magyar Dezső Agitátorok című ’69-es filmje, február elején a nagy múltú berlini Arsenal mozi nyolc filmből álló retrospektív sorozatot szentel a 80. születésnapját ünneplő Szabó Istvánnak, itt a rendező is jelen lesz, és levetítik Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét is. Március közepén pedig a párizsi Cinémathèque française ismét megrendezi a restaurált filmek fesztiválját, itt nyolc felújított magyar filmet tűznek műsorra.

Kiemelt kép: Filmarchívum / Jávor István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik