Kultúra

Szaúd-Arábiában 35 év után lehet mozizni, le is adták Az Emoji-filmet

Decemberben egy 35 éves tiltást oldott fel Szaúd-Arábia, Mohamed Bin Szalman trónörökös kezdeményezésére újra lehet az országban moziba járni. Illetve egyelőre mozi híján csak egy kulturális központban vetítettek, de 2030-ig összesen háromszáz új épületet húznak fel, az első márciusra készül el. A konzervatív iszlám királyság ezzel az intézkedéssel tovább enyhített a szigorú szabályozásain, a nők hamarosan hivatalosan vezethetnek autót, és már járhatnak focimeccsre is.

Autót jövőre már vezethetnek, de szaúdi nőnek lenni még mindig rabszolgaság
Utazás, öltözködés, számlanyitás – sok még a tilalom és korlátozás.

A Reuters tudósítása szerint az első filmet hétvégén, Dzsiddában adták le, méghozzá a méltán híres, és az IMDb-n összesen 2,9 ponttal díjazott Emoji-filmet láthatták az érdeklődők Captain Underpants (~Alsógatya kapitány) mellett. Az Emoji-filmet világszerte lehúzták, és az egyik legértelmetlenebb filmművészeti alkotásnak titulálhatjuk, ettől függetlenül óriási előrelépés a mélyen vallásos Szaúd-Arábiában, hogy 35 év után mozikat építenek ezzel is egyre inkább függetlenedve az olajipartól.

Ezek voltak 2017 legnagyobb filmes csalódásai
Idén is itt az ideje, hogy megcincáljuk azokat a filmeket, amelyekre kár volt időt pazarolnunk a moziban. Szellemi kútmérgezéstől a félrecsúszott szuperhősmoziig íme a filmek, amelyektől többet vártunk, hiába.

Az interneten és a műholdas tévén már nézhettek a szaúdiak filmeket moziélmény nélkül, de most további lehetőségek nyíltak számukra, természetesen szigorú cenzúra mellett. Azt ugyanis leszögezte a kultúráért felelős minisztérium, hogy a királyság médiatörvényei határozzák majd meg, hogy milyen alkotások szivároghatnak az országba, Az Emoji-film mehet.

Kiemelt kép: InterCom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik