Nagyvilág
ILLUSTRATION - A woman wearing a niqab in Leipzig, Germany, 26 August 2017 (posed scene). The niqab is a face veil which is worn by Muslim women. Fundamentalist Muslims demand the niqab in their interpretation of the Koran. Photo: Peter Endig/dpa-Zentralbild/ZB

Autót jövőre már vezethetnek, de szaúdi nőnek lenni még mindig rabszolgaság

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 09. 28. 18:48

Korábban a témában:

Világszerte ünnepelték kedd este, hogy Szaúd-Arábia feloldotta a nők vezetésre irányuló tilalmát. Szalman király rendelete értelmében 2018 júniusától a nők szerezhetnek jogosítványt, nem kell többé sofőrrel utazniuk.

Bár kétségtelen, hogy sok nőnek előnye származik majd a vezetésből, hiszen könnyebben jutnak majd el munkába vagy a gyerekekért az iskolába, Szaúd-Arábia továbbra is uralkodik a nők felett. A szaúdi nőknek még mindig sok dologhoz nincs joguk. Mint például:

Házasodni

A házassághoz szükséges engedélyt a nőknek a gondviselőjüktől, tehát a család valamely férfi tagjától kell kérniük. Akik külföldi állampolgárhoz szeretnének hozzámenni, azoknak a belügyminisztériumot kell meggyőzniük. Nem muszlim vallású férfivel gyakorlatilag lehetetlen házasságot kötni.

Belgium, Brussels, Brussels cosmopolitan and multicultural, rue du Brabant neighbourhood, a Turkish wedding
Fotó: HEMIS/Schroeder Alain

Számlát nyitni

Bár a királyságban van néhány munkakör, amit a férfiak beleegyezése nélkül is végezhetnek a nők, nem lehet bankszámlájuk és a pénzügyeket egyáltalán nem kezelhetik.

Utazni

Az útlevelet és a személyazonosító okmányokat szintén csak a férfiak segítségével kaphatják meg a nők. Nincs rá törvény, de általánosságban nem engedik meg nekik azt sem, hogy üresen hagyják a házat.

Úgy öltözködni, ahogy akarnak

A szépségért öltözködni illegális tettnek minősül Szaúd-Arábiában. Emberek közé csak a teljes testet lefedő abajában mehetnek, igaz, az elmúlt években a ruhanemű színeit, dekorációját érintő szabályozásokon lazítottak valamennyit.

Kapcsolatot létesíteni férfiakkal

Limitálják, hogy mennyi időt cseveghetnek és tölthetnek el együtt a nők olyan férfiakkal, akik nem családtagok. Éttermekben, egyetemeken és más közösségi létesítményekben kijelölt részeket tartanak fenn külön a férfiaknak és a családtagoknak.

Saudi women wait in line in the "women section" at of a fast food resturant in the 'Faysalia' mall in Riyadh City, on September 26, 2011, a day after Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz al-Saud granted women the right to vote and run in municipal elections, in a historic first for the ultra-conservative country where women are subjected to many restrictions.AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Orvosi kezelést igényelni

Szaúd-Arábiában még az életmentő műtétekhez is szükséges egy férfi hozzátartozó írásos, aláírt nyilatkozata.

Megkapni a gyámságot

Válás esetén a nők a fiúk esetében hét, a lányok esetében kilenc éves korukig vigyázhatnak a gyerekükre, utána automatikusan az apához kerülnek.

Ezek a korlátozások Szaúd-Arábia történelmi mivoltjából fakadnak. Az országban az alapítás óta a lehető legkomolyabban veszik a sariára épülő igazságszolgáltatást és jogrendszert, 1979-ben egy szélsőséges felkelés után pedig a szabályokat még inkább megszigorították.

Szaúd-Arábia az egyik legegyenlőtlenebb állam a Közel-Keleten, egy 2016-os felmérés szerint csak Jemenben és Szíriában rosszabb a nők helyzete, de mindkét országban háború uralkodik.

A nők élete ugyanakkor bizonyos aspektusokban már kevésbé korlátozott. 2015 óta már szavazhatnak, 15 éves korig a lányok számára is kötelezővé tették az oktatást, friss statisztikák szerint több nő szerez diplomát az egyetemeken, mint férfi, és ők teszik ki a munkaerő 16 százalékát.

Nőkkel szembeni korlátozások a világban

  • A kínai oktatási minisztérium a többi között tiltja, hogy a nők bányásznak, alagútmérnőknek vagy hajózni tanuljanak a saját biztonságuk érdekében.
  • Izraelben nem válhatnak el a nők anélkül, hogy a férjük beleegyeznie.
  • Oroszországban hosszú a lista, milyen szakmát nem tanulhatnak a nők. Ilyen az ács, a tűzoltó és a mozdonyvezető is.
  • Szudánban korbácsolással büntetik, ha egy nő nadrágot húz.

Kiemelt kép: dpa-Zentralbild/Peter Endig

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.