Kultúra

Továbbra is alig kapnak lehetőséget Hollywoodban a női rendezők

Ez derült ki egy friss tanulmányból, amely egy évtizedre visszamenőleg vizsgálta a rendelkezésre álló adatokat.

A Dél-kaliforniai Egyetem 2007 és 2017 között vizsgálta, hogy a 11 év alatt a legnagyobb bevételt hozó 1100 film rendezői között milyen volt a nemek és etnikumok aránya – írja az MTI. Kiderült, hogy

a produkciókon dolgozó 1223 rendező 95,7 százaléka volt férfi, és csak 4,3 százaléka nő.

A vizsgált 11 éves időszakban a 2017-et megelőző években közülük egyik sem jegyzett olyan filmet, amely az év száz legnagyobb közönséget vonzó produkciója között szerepelt. 2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője. Közülük az a nyitóképen is látható Patty Jenkins végzett az első helyen, aki az év harmadik legnagyobb kasszasikerévé vált Wonder Womant rendezte.

A tanulmány ismétel felhívta a figyelmet a Hollywoodban tapasztalható nemi diszkriminációra. A szerzők megoldásként azt ajánlották, hogy jelentősen növelni kell a női alkalmazottak számát az ágazatban.

A jelentés arra is rámutatott, hogy a rendezői széket főleg fehér férfiak foglalják el, és a más etnikai csoportból származók háttérbe szorulnak. Az 1223 rendező közül mindössze 5,2 százalék volt fekete és 3,2 százalék ázsiai.

Az Inclusion in the Director’s Chair? (Befogadó-e a rendezői szék?) című tanulmány írói hangsúlyozták, hogy most, mikor a szórakoztatóipar és benne a filmipar válaszúthoz érkezett, itt az ideje, hogy lépéseket tegyenek az egyenlőtlenségek felszámolására.

60 éve nem volt ilyen: nők vitték sikerre a múlt év 3 legprofitálóbb filmjét
Utoljára az 1950-es évek végén fordult elő olyan, hogy színésznő játszotta a főszerepet a TOP 3 hollywoodi produkcióban.
Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Michael Tran

Ajánlott videó

Olvasói sztorik