Kultúra

Közel hetven év után újra elkészítették a világ egyik leghíresebb fotóját

A festményei közé macskák társaságában ugró Dalíról készült valószínűtlen képet megismételni nem volt könnyű feladat.

Kevés olyan fotó létezik, melyet a világon bárki könnyűszerrel felismerne – ilyen Robert Capa legendás háborús képe, A milicista halála, vagy épp a szürrealizmus zsenijéről, Salvador Dalíról készült Philippe Halsman-fotó, az 1948-ban született Dalí Atomicus.

A lehetetlenül valószerűtlen látványt adó képet tovább erősíti, hogy elkészítéséhez Halsman egyetlen trükköt sem használt. A lehetetlennek tűnő vállalkozást több asszisztens, illetve felesége segítette: utóbbi a széket tartotta, a segítők pedig a három macskát, illetve a vödör vizet dobták a zsinórokon lógó festmények előtti térbe.

„Hat órával és huszonnyolc ugrással később, az eredmény megfelelt a perfekcionizmusomnak. Az asszisztenseim és én vizesek és koszosak voltunk és kimerültek – csak a macskáknak nem volt semmi bajuk.” – mondta később.

A retusálás előtti képen jól játszanak a zsinórok, illetve a széket tartó kéz:

Fotó: Library of Congress

De vajon megismételhető a kép? A fotós Karl Taylor a BBC kamerái előtt járt utána a dolognak, bár ő macskák helyett egy teljesen indokolatlan kenyérpirítót, illetve a híres Az emlékezet állandóságából ismert szétfolyó órát használta:

A teljes videó itt érhető el:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik