Kultúra

Negyven év után újra kiadták Dalí borbibliáját

A furcsa rajzok tucatjaival telezsúfolt kötetet talán még a karácsonyfa alá is elhelyezhetjük. Ennél ugyanis nem létezhet jobb ajándék.

Egy évvel ezelőtt lázas izgalommal adtuk hírül, hogy a művészeti kötetek kiadásában már hosszú ideje jeleskedő Taschen kiadó újra kiadta Dalí gyermekkori szakácsálmainak megtestesüléseként 1973-ban megszületett Les Diners de Galát, a világ legfurább szakácskönyvét, benne olyan ínycsiklandó ételek receptjével, mint a tejkaramella fenyőtobozzal, a békapástétom, vagy a csigával töltött borjúszelet.

Több, mint negyven év után újra kiadják Dalí szürrealista szakácskönyvét
A legendás könyvben 136 fura étel bizarr illusztrációkkal tűzdelt receptjét találhatjuk meg. Kötelező kiegészítő minden szürrealista karácsonyfa alá!!

A kiadó emberei idén sem dőltek hátra elégedetten a székükben, így a karácsonyi ajándékvásárlási láz közepén ledobták a bombát: a szürrealista festményeiről, a furcsa vacsorapartijairól, valamint a rinocéroszszarvakkal ápolt még furcsább viszonyáról ismert művész 1977-ben írt The Wines of Gala című borbibliájából nyomtak néhány tízezer példányt, hogy minden szürrealizmust imádó karácsonyfája alá jusson belőle egy.

A megjelenésekor csúnyán bukó könyv közel százötven illusztrációjával – köztük a nukleáris miszticista korszakának csúcsaként értékelt Utolsó vacsorát (1955) – tökéletesen visszhangozza Dalí határtalan exhibicionizmusát, fura gondolatait, és persze a bor iránti szeretetét.

A szakácskönyvvel ellentétben itt a képek közti szövegeket már nem Dalí, hanem az író Louis Orizet, illetve az egykor Dalí közelében mozgó Max Gérard írta.

Az első részben megismerhetjük a világ tíz legfontosabb borvidékét – így például Bordeaux-ot –, a második azonban sokkal távolabbra került a művésszel egyébként sem túl jó viszonyt ápoló valósággal, hiszen merőben új rendszert mutat be a borok csoportosítására: típus, szín, származási hely, vagy aromák helyett érzéseket társít hozzájuk, így az érzékiséget, a könnyelműséget, a fényt, vagy épp a megmagyarázhatatlan vonzerőt.

A 296 oldalas, közel két kilót nyomó kötet a legtöbb nagy online könyvesboltból – így a postaköltség nélkül szállító Book Depositoryból is – elérhető, és gyors rendelés esetén talán még a karácsonyfa alatt is helyet kaphat.

Ennél ugyanis egyszerűen nem létezhet jobb ajándék.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik