Kultúra

Negyven év után újra kiadták Dalí borbibliáját

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 12. 10. 16:00

A furcsa rajzok tucatjaival telezsúfolt kötetet talán még a karácsonyfa alá is elhelyezhetjük. Ennél ugyanis nem létezhet jobb ajándék.
Korábban a témában:

Egy évvel ezelőtt lázas izgalommal adtuk hírül, hogy a művészeti kötetek kiadásában már hosszú ideje jeleskedő Taschen kiadó újra kiadta Dalí gyermekkori szakácsálmainak megtestesüléseként 1973-ban megszületett Les Diners de Galát, a világ legfurább szakácskönyvét, benne olyan ínycsiklandó ételek receptjével, mint a tejkaramella fenyőtobozzal, a békapástétom, vagy a csigával töltött borjúszelet.

Több, mint negyven év után újra kiadják Dalí szürrealista szakácskönyvét
A legendás könyvben 136 fura étel bizarr illusztrációkkal tűzdelt receptjét találhatjuk meg. Kötelező kiegészítő minden szürrealista karácsonyfa alá!!

A kiadó emberei idén sem dőltek hátra elégedetten a székükben, így a karácsonyi ajándékvásárlási láz közepén ledobták a bombát: a szürrealista festményeiről, a furcsa vacsorapartijairól, valamint a rinocéroszszarvakkal ápolt még furcsább viszonyáról ismert művész 1977-ben írt The Wines of Gala című borbibliájából nyomtak néhány tízezer példányt, hogy minden szürrealizmust imádó karácsonyfája alá jusson belőle egy.

A megjelenésekor csúnyán bukó könyv közel százötven illusztrációjával – köztük a nukleáris miszticista korszakának csúcsaként értékelt Utolsó vacsorát (1955) – tökéletesen visszhangozza Dalí határtalan exhibicionizmusát, fura gondolatait, és persze a bor iránti szeretetét.

A szakácskönyvvel ellentétben itt a képek közti szövegeket már nem Dalí, hanem az író Louis Orizet, illetve az egykor Dalí közelében mozgó Max Gérard írta.

Az első részben megismerhetjük a világ tíz legfontosabb borvidékét – így például Bordeaux-ot –, a második azonban sokkal távolabbra került a művésszel egyébként sem túl jó viszonyt ápoló valósággal, hiszen merőben új rendszert mutat be a borok csoportosítására: típus, szín, származási hely, vagy aromák helyett érzéseket társít hozzájuk, így az érzékiséget, a könnyelműséget, a fényt, vagy épp a megmagyarázhatatlan vonzerőt.

A 296 oldalas, közel két kilót nyomó kötet a legtöbb nagy online könyvesboltból – így a postaköltség nélkül szállító Book Depositoryból is – elérhető, és gyors rendelés esetén talán még a karácsonyfa alatt is helyet kaphat.

Ennél ugyanis egyszerűen nem létezhet jobb ajándék.

Az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.