Kultúra

Dalí, a szürrealizmus zsenije furcsa módon vonzódott a rinocéroszszarvakhoz

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 15. 16:59

Nem ez volt az egyetlen érthetetlen dolog, amit imádott, de mindenképp ehhez fűződnek a legfurább sztorik.

A legtöbbek számára furcsa bajszáról, vagy azokról a szépen elfolyó zsebórákról (Az emlékezet állandósága, 1931) ismert katalán művész, Salvador Dalí számos fura szenvedéllyel rendelkezett, de ezek közül a legérthetetlenebb talán az orrszarvúk szarvához fűződő viszonya volt: a művész szerint azok íve eszményi, és mindig az unikornisokat juttatta eszébe.

Ezért hát egy időben minden alkalmat megragadott, hogy a formát művein is megörökítse: 1954-ben például sikerült elintéznie, hogy egy másik imádott tárgy, Vermeer a Louvre egyik termében kiállított A csipkeverőnője közelébe engedjék. Az élete legfontosabb munkáit addigra már jórészt elkészített művész a zárt múzeumban egyetlen órát kapott arra, hogy lemásolja a képet.

Ez persze nem igazán sikerült, így mikor az őr visszaért, egy nőalak helyett egy egész sornyi rinocéroszszarv díszelgett a vásznon.

Dalí egy későbbi Vermeer-másolata, valamint a szarvtanulmány

Egy évvel később Dalí a párizsi Vincennes állatkertbe jutott be, hogy François, az orrszarvú kifutójába asszisztensével elhelyeztessen egy, A csipkeverőnőről készült reprodukciót, majd az állat közvetlen közeléből, egy talicskán ülve készíthessen vázlatokat az egekig magasztalt szarvról –

miközben egy kenyérvéget egyensúlyozott a fején.

FRANCE - APRIL 30:  Salvador DALI painting a rhinoceros while sitting on a wheelbarrow at the Vincennes Zoo on April 30, 1955. A teasing hand is seen placing a stone on his head.  (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Eközben persze remélte, hogy az óriási François észreveszi A csipkeverőnőt, és esetleg rátámad, de sajnos erre nem került sor, így a képet végül maga a művész szakította szét – amint ezt az alábbi két filmfelvétel is megörökítette:

Fotó: Keystone-France/Gamma Keystone/Getty Images, Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.