Kultúra ismeretlen budapest

Újlipótváros egyik utcáján még ma is érezhető a kommunizmus utolsó lehelete

A Magyar Kommunista Párt vezet az újjáépítésben, sőt, harcol is – hirdetik a legalább hetven éves falfirkák.

A mai Szent István körúton a Buda és Pest 1873-as egyesítésekor húzódó üzemek, az Árpád, az Unió, a Haggenmacher-féle, illetve a Buda-Pesti gőzmalom, illetve a Király sörfőzde és a Nagy sörcsarnok területétől északra eső utcák – a mai Újlipótváros – csak a XIX. század utolsó két évtizedében kezdtek beépülni, a ma itt álló, számos esetben koruk luxusát tükröző bérházak legtöbbje azonban a két világháború közti kor gyermeke.

A Pozsonyi út 40. (ép.: Hofstätter Béla és Domány Ferenc, 1935-1936) lépcsőháza / fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A historizmus, a szecesszió, az Art Deco, illetve a Bauhaus szellemében épült házak legtöbbje öt-hat emeletes, első lakói pedig a Lipótvárosból érkező baloldali zsidók voltak. A Városi Levegő az Újlipótvárost a zsidókhoz kötő – egyébként hamis – városi legenda gyökereit vizsgálva rámutat, hogy igazán alacsony az elköltözés aránya, a terület pedig némi túlzással szeparált városként működik a városban:

sokan generációk óta itt élnek, és ugyanazokban az iskolákban taníttatják a gyermekeiket, a családias légkör pedig ma, nyolc-kilenc évtizeddel később is érezhető.

A pesti oldal legdrágább ingatlanáraival rendelkező, csodás bérházakkal teli városrészben épp ezért is meglepő látvány találkozni a második világháború, illetve az azt követő évek nyomaival, így az épületek lábazatán ma is látható, óvóhelyek felé mutató fehér nyilakkal:

– vagy épp egy közel hetven éve feloszlatott párt nyomával.

A Gyöngyház utca (12.) és a Hegedűs Gyula utca sarkán álló, jó eséllyel a második világháború éveiben született bérházon azonban mégiscsak ez a helyzet, hiszen a Hegedűs Gyula utca felé néző oldalhomlokzaton ma is olvasható:

AZ MKP VEZET AZ U […] EN.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

A Magyar Kommunista Pártra utaló felirat már közel hetven éve díszíti az épület falát, hiszen a Szovjetunióból hazatérő kommunisták által 1944. november 5-én alapított MKP-t 1948. június 12-én magukba olvasztották a Nemzeti Parasztpártot, majd egyesültek a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP), és megszületett a sztálinista utat követő Magyar Dolgozók Pártja.

Az MKP-ről röviden

A Rákosi Mátyást, Gerő Ernőt és Nagy Imrét is alapításától fogva soraiban tudó párt főtitkára Rákosi lett. 1945-ben a szavazatok közel 17 százalékával kormánypárt lettek, majd megkezdték az egypártrendszer kiépítését és a jobboldaliak ellehetetlenítését. Államosították a bányákat, majd a gyárakat és bankokat. 1947-ben a fejenként tíz-húsz szavazatot is leadó embereik segítségével, akár százhúszezer szavazatot is nyerve elcsalták a választásokat (“kékcédulás választások”), így befejezhették a megkezdett munkát, majd adhatták át a stafétát a Magyar Dolgozók Pártjának (1948-1956) és az MSZMP-nek (1956-1989).

 

Na de hogyan szólt a teljes felirat? A választ a Google Street View legkorábbi, 2011-es felvétele adja meg:

AZ MKP VEZET AZ ÚJJÁÉPÍTÉSBEN.

A párt az újjáépítést a földreform és a vasút helyreállítása mellett fő feladatának tekintette, ennek fényében nem is meglepő, hogy az egykor vörösen izzó betűkkel felírt firka itt is megjelent.

 

“… az a párt éri el a legnagyobb sikert, amely vezet az újjáépítésben” / in: Szabad Nép, 1945. augusztus 14., p. 2.

 

A szín egy 2012-2013-ban végzett lemosási kísérlet során már a múlté lett, de a betűk nagyon ragaszkodtak a kőhöz, így a mondat ma is teljes hosszában olvasható lenne, ha egy másik mosás során nem tüntetik el az újjáépítés szó majdnem teljes egészét.

Kérdés, hogy miért nem használták a teljes feliraton a láthatóan hatásosabb, a teljes kőlapot megtisztító megoldást, de ez persze nem is túl nagy gond, hiszen abban az esetben ma már csak fotókon maradt volna fenn a magyar történelem háború utáni szeletének az újlipótvárosiak számára minden bizonnyal szerves része.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Egy hasonló felirat néhány méterrel arrébb is felbukkan – a szomszédos Hegedűs Gyula utca 27. pincehelyiségben működő kozmetikájának bejárata mellett még vörösen, de a szomszédjánál jóval halványabban látszik egy felirat:

AZ MKP HARCOL

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Hogy mi ellen? Erre sajnos a Google Street View sem tudja a választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik