Kultúra
Budapest, 2016. április 5.
Spiró György író a 70. születésnapján tartott köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. április 5-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Spiró György látlelete Orbán rendszeréről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 12. 06. 14:40

Szerinte tévedés, hogy nálunk a diktatúrák közti átmenetet demokráciának nevezik.

A friss HVG-nek Spiró György azt mondja, nem új, hogy munka helyett rablással szerezhető vagyon Magyarországon. Gyakorlat volt ez a Horthy-korszakban, a nyilasok idején, a háború után, az előjogok rendszere is szinte folyamatosan működött, a dzsentrivilágban és a szocializmusban is, csak a kiváltságosok cserélődtek, de szerinte a szocializmusban jobban álltunk.

Budapest, 2015. július 4.
Kádár Jánost ábrázoló képet visznek a Munkáspárt megemlékezésére a Fiumei úti temetõben, a politikus halálának 26. évfordulóján, 2015. július 4-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
A magyarok jelentős része úgy érzi, rosszabb most, mint Kádár alatt volt
Ghánában is elégedettebbek lettek a népek 50 év alatt, mint nálunk.
„A társadalom nyolcvan százaléka mifelénk ki van hajítva a szemétre”
Spiró György a 168 Órában a fölösleges emberekről.  

Ebből a másfél évszázados folyamatból született meg – ironikus módon már a rendszerváltás után – a szovjet embertípus, amelyre jellemző :az önfeladás, a közöny, az engedelmesség a hiszékenység. A regnáló hatalom jól ismeri a léteztetett szocializmus gyakorlatát, az állam ugyanúgy beleszól gazdaságba, egyéni sorsokba.

Egy félfeudális államkapitalizmus jött létre.

Az író új könyve, a Kőbéka miatt utánanézett az 1945-48-ig tartó időszaknak és számára kiderült, nem volt eleve eldöntve, hogy szovjet típusú diktatúra következik-e vagy valami más. Nagy volt a káosz, végül Sztálin döntött, szabad kezet kapott a nyugatiaktól.

Kelet-Európában ezeket az átmeneti időszakokat szoktuk pontatlanul demokráciának nevezni, pedig csak arról van szó, hogy még senkinek nem sikerült egyeduralomra vergődnie.

Arra a kérdésre, hogy a rendszerváltás utáni korszak, amit Orbán Viktor az átmenet zavaros éveinek nevezett, hasonló volt-e, Spiró azt mondta, ő már a kilencvenes évek elejétől azon csodálkozott, hogy még nincs diktatúra, és minden tisztelete azoké a kelet-európai társadalmaké, amelyek 20-25 évig optimistán kitartottak valahogy. Lengyelországban aktív ellenállást fejtettek ki a diktatórikus próbálkozásokkal szemben, nálunk viszont passzívat.

Image: 73691894, Kertész Imre írót, műfordítót temették 2016. április 22-én Budapesten, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Kossuth-díjas csinált hülyét a Fideszből
Spiró György „egyéni képviselői javaslatot” írt. Kormánypártit.

Kiemelt fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.