Kultúra
Eunice Winkless dives into a pool of water from a high tower on horseback. Colorado, USA.   (Photo by Library of Congress/Corbis/VCG via Getty Images)

Száz éven át tornyokból vízbe ugró lovakkal szórakoztatták az embereket

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 12. 05. 17:48

Az állatkínzásnak minősülő ugrásokat végül 1978-ban betiltották, de tizenöt évvel később Donald Trump megpróbálta újra behozni a köztudatba. Nem sikerült neki.
Korábban a témában:

A történelem során az állatkínzás számos módjával próbálták szórakoztatni az embereket – így például az állatviadalokkal, melyek közül a mai Szent István-bazilika telke is látott épp eleget – , egyikük sem volt azonban annyira indokolatlan és szürreális, mint a tizenkét méteres magasságból a tengerbe, folyóba, vagy medencébe ugró lovak esete.

Tudta, hogy a Bazilika helyén régen állatviadalokat szerveztek?
A Szent Jobbnak is otthont adó épület helyén a tizennyolcadik században a Hetz-Theater (Hecc Színház) ideiglenes, fából készült épülete állt, ahol a közönség vadállatok harcát figyelve szórakozott.

Az amerikai mesterlövész William Frank Carver élete jó részét a Vadnyugaton, idomított állatokkal teli műsorok, illetve lövészeti bemutatók szervezésével töltötte, hasonlóan a városról városra járó társulatokhoz, egy véletlen azonban örökre megváltoztatta az életét: a történet szerint 1881-ben lovával épp egy nebraskai folyón, a Plattén átívelő hídon kelt át, mikor az építmény egyszerűen leszakadt alattuk. A ló és lovasa egyaránt a folyóba zuhant.

Csodával határos módon legalább a férfi túlélte a kalandot, és ahelyett, hogy megfogadta volna: soha többé nem lép hídra, inkább úgy döntött, a baleset emlékét a műsorában is megörökíti. Fia, Al segítségével lovakat tanított be a néhány méteres magasságból vízbe ugrására.

 

(Original Caption) Tampa, FL- Dr. Carver's beautiful daughter rides her high-diving horse, trained by the doctor by years of patient persistence, in perfect diving form, from a high platform into a shallow tank at Tampa, FL. Note that there is no bridle on the horse, only a light halter. Undated photograph. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Fotó: George Rinhart/Corbis/Getty Images

A mutatvány óriási sikert aratott: az első előadásokon lánya, Lorena ült a nyeregben, de az idők során egyre több lóval és lovassal kezdett dolgozni. 1923-ban, későbbi menye, az ekkor még csak tizenöt éves Sonora Webster a produkcióhoz való csatlakozásakor már két lovascsapat járta az országot, különböző városokban bemutatva a nagy ugrásokat.

Carver végül 1927-ben, kedvenc lova vízbe fúlása után röviddel elhunyt, a mutatványok azonban nem értek véget: fia átvette a vállalkozást, a következő évben pedig Atlantic City kikötői vidámparkjában, a Steel Pier-en talált magának állandó helyet, és egészen 1978-ig, az állatvédő szervezetek tiltakozásának csúcspontjáig rendszeres látványosságot jelentettek.
Az ötven Atlantic Cityben töltött év során egyetlen, állatokat érintő sérülésről sem kaptak szárnyra hírek. A lovasok ugyanezt sajnos nem mondhatták el magukról, hiszen évente egy csonttörést, vagy zúzódást nem kerülhettek el.

circa 1955:  A diving horse mid-dive with the rider clinging to its neck.  (Photo by Three Lions/Getty Images)
Fotó:Three Lions/Getty Images

Ennél jóval súlyosabb volt azonban Sonora Webster esete, aki 1931-ben, még mindig csak huszonhárom évesen egy vízbe csapódás során elvesztette a látását: lova kibillent az egyensúlyából, így a nő ért először a vízbe. Arra már nem jutott ideje, hogy időben becsukja a szemét, így az erőteljes külső behatás miatt retinái leváltak a szövetekről. A nőt ez nem tartotta vissza a további szerepléstől, hiszen egészen 1942-ig folytatta az előadásokat. Története ihlette a Disney 1991-es Szívgaloppját:

https://www.youtube.com/watch?v=8-ucbJRkm-Y

Az 1982-ben jórészt leégett Steel Piert az évtized végén a Trump Entertainment vette át. 1992-ben nyitották meg újra, de az eredetinél már jóval kisebb területen. Két évvel később megpróbálkoztak azzal, hogy visszahozzák az évtizedeken át sikeres lovas mutatványt, lovak helyett azonban pónikkal és szamarakkal, de az állatvédő szervezetek és az állatbarátok tiltakozásának köszönhetően erre szerencsére nem került sor.

Az Amusing Planet nyomán

Kiemelt kép:Library of Congress/Corbis/VCG/ Getty Image

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.