Kultúra

Újabb magyar Oscar jöhet, és az esélyes film már nézhető is

Andrasev Nadja filmje az ellenállhatatlan A nyalintás nesze címet viseli, és nagyon közel került az Oscarhoz.

Andrasev Nadja animációja már sokadik díját nyeri, egyebek mellett a cannes-i fesztiválon is kapott egy megosztott harmadik helyet, de ez csak egy a tucatnyinál is több díj közül. Ez utóbbi szófordulat szó szerint értendő, Andrasev ugyanis épp a film tizenharmadik díja felett örömködik az Instagramon. Az Index szúrta ki, hogy a filmes posztjában, melyben  a New Orleans-i Filmfesztivál animációs kategóriájának első díjáért kapott üvegaligátor megérkezésének örül, egy fontos plusz infó is helyet kapott.

A New Orleans-i ugyanis Oscar-nomináló fesztivál, azaz az itteni nyertesek automatikusan mennek az Akadémia döntnökei elé, akik végül meghatározzák a jelöltek végső listáját (és később, ugye, a díjazottakat is). Magyarán A nyalintás nesze kvalifikált a 2019-es – azaz nem a soron következő, hanem az az utáni – animációs Oscar-mezőnybe. Nem elhanyagolható ez a hír, már csak azért sem, mert például a tavalyi magyar Oscar-díjasról, a Mindenkiről is egy ehhez hasonló fesztiváldíj kapcsán szerzett tudomást az Akadémia. A filmet egyébként ingyenesen megnézheti bárki, íme.

The Noise of Licking (A nyalintás nesze) from nadja andrasev on Vimeo.

A nyalintás nesze producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A 9 perces kisfilmet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája ihlette, mely alapján Andrasev Nadja szürreális, meseszerű világot alkotott. A főhős nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája, ám egy nap a macska eltűnik, és nem sokára férfiként tér vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik