Kultúra

Igazi művészet a műszemek gyártása

Nem csak mérnöki precizitás, de művészi tehetség is kell ahhoz, hogy a semmiből megszülessen a tökéletes szemprotézis.

Tekintsen be a kulisszák mögé egy ötperces filmmel, ami bemutatja, hogy a folyamat jóval több annál, mint ahogyan elsőre tűnik.

A különböző protézisek története hosszú évezredekre nyúlik vissza, így már a hinduizmus egyik szent szövegében, a közel háromezerötszáz évvel ezelőtt született Rigvédában, vagy a görög történetíró, Hérodotosz írásaiban is találkozunk vele, a legkorábbi fennmaradt darabok azonban ennél is idősebbek: az első műszem például egy időszámításunk előtt legalább 2800 évvel a ma Irán területén elhunyt nő sírjából került elő.

Az elveszített testrészek, így például a lábujjak, a kar, vagy épp a szem pótlása végül az óegyiptomi, illetve római kultúrában vált egyre szélesebb körben alkalmazottá, a technológia forradalmasítására azonban egészen a modern anyagok illetve új sebészeti módszerek egész sorát adó XX. századig kellett várni.

A protézisek ezeknek köszönhetően egyre élethűbbé váltak – leszámítva persze a már nem kizárólag üvegből, hanem akrilból, vagy épp a ritka kriolit, a kvarchomok és az ónoxid találkozásából megszülető kriolitüvegből készülő műszemeket, melyeken még ma sem született jó megoldás a pupilla tágulásának, illetve szűkülésének szimulálására (noha egy 2010-ben közölt tanulmány már beszámol egy kutatásról, melyben egy apró LCD-képernyővel oldanák meg a problémát).

A szemek a fejlődés ellenére ma is hasonló módszerrel készülnek, mint ahogyan évszázadokkal ezelőtt – ezt mutatja be a Super Deluxe-videósorozat legújabb epizódja, ami az Egyesült Államok nyugati partján dolgozó Prosthetic Artists, Inc. munkájába enged bepillantást. Az alig ötperces film a műszemek készítésének minden fontos lépését bemutatja, a kötőhártya-zsák pontos alakjának meghatározásához szükséges mintavételtől a kész protézis megszületéséig.

Az anyagot nézve másodpercről másodpercre egyre inkább biztosabbak leszünk abban, hogy a munkához nem csak a mérnöki precizitás, de a művészi hajlam is létfontosságú, hiszen azok máig kézzel festettek, így egyediek:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik