Kultúra

Igazi művészet a műszemek gyártása

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 11. 29. 12:56

Nem csak mérnöki precizitás, de művészi tehetség is kell ahhoz, hogy a semmiből megszülessen a tökéletes szemprotézis.
Korábban a témában:

Tekintsen be a kulisszák mögé egy ötperces filmmel, ami bemutatja, hogy a folyamat jóval több annál, mint ahogyan elsőre tűnik.

A különböző protézisek története hosszú évezredekre nyúlik vissza, így már a hinduizmus egyik szent szövegében, a közel háromezerötszáz évvel ezelőtt született Rigvédában, vagy a görög történetíró, Hérodotosz írásaiban is találkozunk vele, a legkorábbi fennmaradt darabok azonban ennél is idősebbek: az első műszem például egy időszámításunk előtt legalább 2800 évvel a ma Irán területén elhunyt nő sírjából került elő.

Az elveszített testrészek, így például a lábujjak, a kar, vagy épp a szem pótlása végül az óegyiptomi, illetve római kultúrában vált egyre szélesebb körben alkalmazottá, a technológia forradalmasítására azonban egészen a modern anyagok illetve új sebészeti módszerek egész sorát adó XX. századig kellett várni.

A protézisek ezeknek köszönhetően egyre élethűbbé váltak – leszámítva persze a már nem kizárólag üvegből, hanem akrilból, vagy épp a ritka kriolit, a kvarchomok és az ónoxid találkozásából megszülető kriolitüvegből készülő műszemeket, melyeken még ma sem született jó megoldás a pupilla tágulásának, illetve szűkülésének szimulálására (noha egy 2010-ben közölt tanulmány már beszámol egy kutatásról, melyben egy apró LCD-képernyővel oldanák meg a problémát).

A szemek a fejlődés ellenére ma is hasonló módszerrel készülnek, mint ahogyan évszázadokkal ezelőtt – ezt mutatja be a Super Deluxe-videósorozat legújabb epizódja, ami az Egyesült Államok nyugati partján dolgozó Prosthetic Artists, Inc. munkájába enged bepillantást. Az alig ötperces film a műszemek készítésének minden fontos lépését bemutatja, a kötőhártya-zsák pontos alakjának meghatározásához szükséges mintavételtől a kész protézis megszületéséig.

Az anyagot nézve másodpercről másodpercre egyre inkább biztosabbak leszünk abban, hogy a munkához nem csak a mérnöki precizitás, de a művészi hajlam is létfontosságú, hiszen azok máig kézzel festettek, így egyediek:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.