Kultúra

Élő őzek a Disney-stúdióban – így készült a Bambi

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 11. 15. 18:30

A számítógépes grafika előtti világban még a gyerekeknek szánt mesékbe is elképesztő energiákat öltek.
Korábban a témában:

1942. augusztus 13. óriási nap volt az animációs film történetében: megjelent a Bambi, ami a XXI. század embere szemében talán egy ártatlan, szépen rajzolt mesének tűnik, az azonban jóval több volt annál, hiszen az ötödik Disney-film az addigi egész estés animációik minden pozitívumát ötvözi: a Dumbo naturalizmusát, a Fantázia kísérletezését, valamint a Hófehérke és a hét törpe, illetve a Pinokkió formalizmusát, képi világa pedig minden addigit felülmúlt.

Köszönhető ez a Kínából tízévesen az Újvilágba érkező Wong Gen Yeo-nak (1910-2006), aki húszas éveinek elején került Disney vállalatához, hogy animátorként segítse a filmek megszületését. A közel egy évtizeden át készült (a könyv jogait 1933-ben vásárolta meg Sidney Franklin, majd négy évvel később eladta azt Disneynek, bár tanácsadóként a produkció közelében maradt) Bambi ötletének megszületésekor ő azonnal beszállt a projektbe, és rövid jeleneteket kezdett készíteni, sőt, a folyamat minden lépéséből ki kívánta venni a részét – így akár a világ első rajzfilmes art directoraként is emlegethetnénk.

Az erdőt és állatokat a korábbi, hasonló filmekkel ellentétben sokkal könnyedebb formákkal és színekkel bemutató rövid szkeccsekre Disney természetesen azonnal lecsapott, Wongot pedig alig három évnyi munkaviszony után kirúgták a cégtől. Neve a rasszizmus miatt végül

csak a háttérmunkások közt jelent meg a második világháború derekán bemutatott film stáblistáján

– valódi szerepét csak közel hatvan évvel később, 2001-ben ismerték el.

Nem ez volt azonban az egyetlen kulcs a sikerhez, hiszen a Felix Salten-könyv sikeres filmmé válásához kellett Disney maximalizmusa is, hiszen úgy gondolta, mindennél fontosabb, hogy a rajzolók élő őzeket tanulmányozhassanak, és minél pontosabban képesek legyenek megidézni a mozdulataikat.

Ennek érdekében tanárok egész sorát hívta a stúdióba, hogy segítsék a filmen dolgozókat, sőt, egy felnőtt őzet hosszú időre az animátorok közelébe költöztetett, akik így egész nap úgy dolgozhattak, hogy közben bármikor rápillanthattak az állatra:

A film készítéséhez segítségül hívott állatokról itt találhat még több képet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.