Kultúra

Filmhíradó: Így készült ötven éve a magyar furnérlemez

A magyar bútoripar legszörnyűbb darabjainak alapanyagát sokkal nehezebb volt elkészíteni, mint azt gondolná.

Évtizedes magyar filmhíradókat bemutató sorozatunk legújabb epizódjában Sziklay Kornél Így készül a… címet viselő sorozatának tagját vesszük szemügyre, amely a Szegedi Falemezgyár egy napjába enged bepillantást, megmutatva, hogy hogyan is készült a szocializmus legunalmasabb bútorainak alapanyaga, a furnérlemez.

Az évente negyvenezer köbméter fát – hazai, illetve tízféle nyugat-afrikai feldolgozó fajtát – üzemben a hántológép percek alatt méretre vágta a méretre darabolt rönköket, majd a furnérhasító gép négyméteres késeivel  ezekből egy-két milliméter vastagságú furnért készít. Az így született darabok a vákuumos szárítóba kerülve vesztették el maradék nedvességtartalmukat. Ezt követi a hibás részek kivágása – a maradékot élragasztó gépen dolgozzák össze, ezt pedig az enyvezés, majd préselés követi.

A folyamat ezzel véget ért, de a másodosztályú rönkfát sem dobják ki, hiszen lécekre darabolva ez alkotja a paneleket, amelyek furnérlemezzel borítva létfontosságúak voltak a kor bútoriparában.

A teljes filmet itt nézheti meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik