Kultúra

Amerikában díjazták a Budapest Noir zenéjét

A Los Angelesben rendezett Hollywood Music in Media Awardson.

Nagyszabású díjátadón, több mint 2000 résztvevő jelenlétében osztották ki a Hollywood Music in Media Awards (HMMA) elismeréseket a patinás Avalon színházban Los Angelesben a hétvégén. A rangos szakmai díjakkal évről-évre az eredeti filmzenék, betétdalok, főcímdalok, videojáték zenék, videoklipek szerzőit és előadóit méltatják Hollywoodban. A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint

Pacsay Attilának ítélte a szakmai zsűri a legjobb külföldi filmzene díját a Budapest Noirért.

A Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) rendezésében készült Budapest Noir Kondor Vilmos regénye alapján készült, az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet filmfeldolgozása. Kondor Vilmos krimije 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai- és közönségsiker lett egy csapásra. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a Harper Collins kiadásában.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből, Szekér András (A nagy füzet) írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, Az ajtó, 1945). A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea (Tulse Luper bőröndjei, Burgundy hercege, Tiszta szívvel) tervezte.

A Budapest Noirból pont Budapest maradt ki
A sikeres krimi filmváltozata egy kihalt, fapados Budapesten játszódik, ahol alig laknak emberek, de ha az ilyen részleteken túltesszük magunkat, korrekt közönségfilmet kapunk.

A Budapest Noir a Big Bang Média forgalmazásában november 2. óta látható országszerte a mozikban, eddig már mintegy 40 000-en váltottak rá jegyet.

Kiemelt kép: Big Bang Média

Ajánlott videó

Olvasói sztorik