Kultúra

A chicagói filmfesztiválon lesz a Budapest Noir világpremierje

A jelenleg zajló nemzetközi seregszemlén mutatják be a Kondor Vilmos regényéből készült krimit.

Magyar világpremier gazdagítja az Egyesült Államok patinás nemzetközi filmfesztiváljának műsorát.

Kedden vetítik először a Kondor Vilmos azonos című sikerregényéből készült Budapest Noirt az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A seregszemle programjában összesen négy magyar alkotás látható – írja közleményében a Filmalap.

A Gárdos Éva rendezésében készült Budapest Noir az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi regény filmfeldolgozása. Kondor Vilmos krimije 2008-ban a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai- és közönségsiker lett egy csapásra. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában.

A Budapest Noirban Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián), a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

A forgatókönyvet Szekér András (A nagy füzet) írta, az operatőr Ragályi Elemér (Magasiskola, Az ajtó, 1945). A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea (Tulse Luper bőröndjei, Burgundy hercege, Tiszta szívvel) tervezte.

Antal Nimród A Viszkist, Török Ferenc az 1945-öt, Mészáros Márta az Aurora Borealist mutatja be személyesen a filmfesztivál közönségének.

Az 1964-ben alapított chicagói filmfesztivál Amerika legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói volt az első filmfesztivál, ahol a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrit alakított.

Idén Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is a chicagói fesztivál díszvendégei között van.

Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik