Kultúra

Gulyás Gergely úgy beszólt Leninnek, hogy beleremegett a mauzóleuma

Csak egy öblös sorosozás hiányzott, ahogy fideszes potentátok megnyitottak egy bolsevikokról szóló kiállítást.

Lenin és a “nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni a Terror Háza Múzeum: Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen címmel kedden megnyílt kiállítása.

1917 elején váratlanul összeomlott az Orosz Birodalom. Február zavargásai a cár lemondásához vezettek, Oroszország legitimációs vákuumba zuhant, és kormányozhatatlanná vált, miközben seregei a frontokon harcoltak. A hatalmi űrt a bolsevikok elszánt és hataloméhes csoportja töltötte ki – idézte fel a Terror Háza Múzeum főigazgatója a tárlat keddi megnyitóján.

A kiállítást főkurátorként jegyző Schmidt Mária hozzátette: Lenin és társai jobb, igazságosabb világot, a történelmi fejlődés magasabb fokát jelentő szocializmust ígérték, amiben megvalósul az osztály nélküli, kizsákmányolástól mentes társadalom, a földi paradicsom, ami után az emberiség évezredek óta sóvárgott.

Budapest, 2017. november 7.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond, jobbról Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetõje Az akció fedõneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen címû kiállítás megnyitóján a Terror Háza Múzeumban 2017. november 7-én. A tárlat Lenin és a „nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Sokan állítják még ma is, hogy a cél nemes volt, csak a megvalósításba csúszott hiba. Ki kell azonban mondani: Lenin és társainak célja a kezdetektől fogva emberellenes és velejéig gonosz volt, miközben nem szocialista forradalmat hajtottak végre, hanem megbízójuk pillanatnyi érdekének feleltek meg, államcsínyt végrehajtva – mondta Schmidt.

A Fidesz is tiszteletét tette

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hozzátette, a kommunista propaganda eredményességét mutatja, hogy a bolsevikok hatalomra kerüléséről a legtöbb ember fejében még mindig azok a képek élnek, amiket ők terjesztettek, például Eizenstein rendkívül hatásos filmjei révén. Pedig ma már tudható, hogy a legendákból szinte semmi nem igaz: 1917. november 7-én Petrográd lakossága nagy részének fel sem tűnt a később nagy októberi szocialista forradalomnak nevezett bolsevik hatalomátvétel – jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, Lenin a Német Császárság segítségével érkezett Oroszországba, azzal a megbízással, hogy a németekkel harcoló birodalmat kivezesse a háborúból. Ez a rövid távú cél teljesült, Lenin és társai hatalomra kerülésének azonban több mint 100 millió halott és rengeteg szenvedés lett a hosszabb távú következménye.

Gulyás szerint ma Magyarországon a többség számára már evidencia a kommunizmus elítélése, de ehhez bátor lépésekre volt szükség, többek között a Terror Háza Múzeum megnyitására, amit számos igaztalan vád kísért. A múzeum ezzel a tárlattal is annak a küldetésének tesz eleget, hogy mítosztalanítsa a kommunista múltat, lerántva a leplet a Lenin-mítoszról is – mondta Gulyás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.