Kultúra
Budapest, 2017. november 7.
Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetõje beszédet mond Az akció fedõneve: Lenin - Német pénzzel Oroszország ellen címû kiállítás megnyitóján a Terror Háza Múzeumban 2017. november 7-én. A tárlat Lenin és a „nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely úgy beszólt Leninnek, hogy beleremegett a mauzóleuma

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 13:54

Csak egy öblös sorosozás hiányzott, ahogy fideszes potentátok megnyitottak egy bolsevikokról szóló kiállítást.
Korábban a témában:

Lenin és a “nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni a Terror Háza Múzeum: Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen címmel kedden megnyílt kiállítása.

1917 elején váratlanul összeomlott az Orosz Birodalom. Február zavargásai a cár lemondásához vezettek, Oroszország legitimációs vákuumba zuhant, és kormányozhatatlanná vált, miközben seregei a frontokon harcoltak. A hatalmi űrt a bolsevikok elszánt és hataloméhes csoportja töltötte ki – idézte fel a Terror Háza Múzeum főigazgatója a tárlat keddi megnyitóján.

A kiállítást főkurátorként jegyző Schmidt Mária hozzátette: Lenin és társai jobb, igazságosabb világot, a történelmi fejlődés magasabb fokát jelentő szocializmust ígérték, amiben megvalósul az osztály nélküli, kizsákmányolástól mentes társadalom, a földi paradicsom, ami után az emberiség évezredek óta sóvárgott.

Budapest, 2017. november 7.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond, jobbról Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetõje Az akció fedõneve: Lenin - Német pénzzel Oroszország ellen címû kiállítás megnyitóján a Terror Háza Múzeumban 2017. november 7-én. A tárlat Lenin és a „nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2017. november 7.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond, jobbról Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetõje Az akció fedõneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen címû kiállítás megnyitóján a Terror Háza Múzeumban 2017. november 7-én. A tárlat Lenin és a „nagy októberi szocialista forradalom” mítoszát kívánja lerombolni.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Sokan állítják még ma is, hogy a cél nemes volt, csak a megvalósításba csúszott hiba. Ki kell azonban mondani: Lenin és társainak célja a kezdetektől fogva emberellenes és velejéig gonosz volt, miközben nem szocialista forradalmat hajtottak végre, hanem megbízójuk pillanatnyi érdekének feleltek meg, államcsínyt végrehajtva – mondta Schmidt.

A Fidesz is tiszteletét tette

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hozzátette, a kommunista propaganda eredményességét mutatja, hogy a bolsevikok hatalomra kerüléséről a legtöbb ember fejében még mindig azok a képek élnek, amiket ők terjesztettek, például Eizenstein rendkívül hatásos filmjei révén. Pedig ma már tudható, hogy a legendákból szinte semmi nem igaz: 1917. november 7-én Petrográd lakossága nagy részének fel sem tűnt a később nagy októberi szocialista forradalomnak nevezett bolsevik hatalomátvétel – jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, Lenin a Német Császárság segítségével érkezett Oroszországba, azzal a megbízással, hogy a németekkel harcoló birodalmat kivezesse a háborúból. Ez a rövid távú cél teljesült, Lenin és társai hatalomra kerülésének azonban több mint 100 millió halott és rengeteg szenvedés lett a hosszabb távú következménye.

Gulyás szerint ma Magyarországon a többség számára már evidencia a kommunizmus elítélése, de ehhez bátor lépésekre volt szükség, többek között a Terror Háza Múzeum megnyitására, amit számos igaztalan vád kísért. A múzeum ezzel a tárlattal is annak a küldetésének tesz eleget, hogy mítosztalanítsa a kommunista múltat, lerántva a leplet a Lenin-mítoszról is – mondta Gulyás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.