Kultúra

Etikai vizsgálat indul Marton László ellen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora kezdeményezte a vizsgálatot.

Az Index írta meg, hogy Marton László ügyében M. Tóth Géza kezdeményezte az etikai bizottság összehívását és erről a diákokat levélben is tájékoztatták. A rektor maga is megerősítette, hogy valóban vizsgálatot indítanak, és azt a működési szabályzat szerint folytatják le.

A szabályzat szerint az etikai bizottság  az általános rektorhelyettesből, az intézetek delegáltjaiból, a doktori iskola delegált tagjából, a Hallgatói Önkormányzat delegált tagjából és a közalkalmazotti tanács által delegált tagból áll össze. A bizottság működésének részletes szabályait a Szenátus által jóváhagyott ügyrend tartalmazza, ez alapján járnak majd el.

Az Index kérdésére a rektor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

Marton László ügyét Sárosdi Lilla nyilatkozata robbantotta ki, aki szexuális zaklatással vádolta meg a rendezőt, aki azóta bocsánatot kért. A színésznő azt elfogadta, de fontosnak nevezte, hogy ne Marton László vigye el a balhét, derüljön ki, kik voltak azok, akik tudtak erről, akik ezt csinálták, illetve továbbra is csinálják.

Sárosdi Lilla: Nem a színház mocskos
A színésznő szerint az áldozathibáztatás oda vezet, hogy nem mernek megszólalni azok, akiket meg kellene védeni.

Marton László közleményében egyébként maga jelezte, hogy bocsánatkérése mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére áll, és hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésével kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, illetve volt és jelenlegi tanítványát.

Sárosdi Lilla férje, Schilling Árpád nem bocsátott meg neki, szerinte Marton csak elkenni próbálja az ügyet és megkerülte a problémát.

Schilling nem bocsát meg Martonnak
Marton László bocsánatkérését Sárosdi Lilla elfogadta, férje viszont nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik