Kultúra ismeretlen budapest

Nyolc évtizede figyeli már a pestieket a Horthy-kor egyik politikusának kedvenc kutyája

A dán dog Dr. Foolról mintázott szobrot a két világháború közt a János Kórháznál állították fel, de hatvanöt éve már egy névtelen erzsébetvárosi teret őriz.

A fővárosban nyitott szemmel járva sokszor furcsa szobrokra akadhatunk, így akár kismackókkal, szürkemarhával, pocakos rendőrrel, vagy akár Drakulával is találkozhatunk. Térképen is követhető Ismeretlen Budapest sorozatunkban a közeljövőben ezekkel ismerkedünk majd meg.

Az első epizódban az Izabella utca és az Alsó erdősor utca találkozásánál létrejött névtelen tér jókora kutyáját vesszük szemügyre.

Az alacsony kőtalapzaton álló, száztíz centiméter magas bronzszobor egy dán dogot mintáz, és a Horthy-korszak egyik politikusa, dr. Némethy Károly egykori kedvencét, dr. Fool-t ábrázolja.

Némethy Károly (1862-1941)

Az 1884-től 1918-ig a belügyminisztériumban dolgozó, a ranglétrán szép lassan egyre magasabbra mászó Némethyre 1900-ban bízták rá a törvényelőkészítő (kodifikáló) főosztály vezetését, de már az azt megelőző években – 1895-től miniszteri titkárként, 1899-től pedig miniszteri osztálytanácsosként – is egy egész sornyi változás levezénylésében vett részt, így a nyilvános betegápolás költségeinek fedezéséről, az állami gyermekmenhelyekről, valamint a közigazgatási eljárás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatok megszületésében is fontos szerepet vállalt.

 

1918-ban főrendházi taggá vált, 1927-ben pedig a felsőházba került.

 

A belügyminisztérium hivatalos lapja, a Belügyi Közlöny alapítója, és huszonhárom éven át (1895-1918) szerzője, élete hátralévő részében pedig a Magyar Közigazgatás című lap állandó munkatársa volt.

A szobrot 1937-ben avatták fel, de akkor még a budai János Kórház előtt feszített büszkén, figyelve a járókelőket.

in: Ujság, 1937. augusztus 25., p.

A második világháború után aztán átköltöztették a Duna túlsó oldalára, azóta pedig ezen a továbbra is névtelen, bár a környékbeliek által Kutyás térként ismert, háromszög alakú területen áll.

fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az azóta eltelt hatvanöt évben a szobrot többször elfordították, és lassan a közvetlen környezete is átalakult. Az apró tér mai képét alig tíz éve nyerte el, azóta pedig már egy barátságtalan kerítés is körülveszi a nem bronzból készült kutyák számára tiltott területet.

fotó: Vincze Miklós/24.hu
fotó: Vincze Miklós/24.hu
fotó: Vincze Miklós/24.hu

A szobor Köztérkép-lapja két archív fotót is őriz az elmúlt évtizedekből – az egyikükön a kutya egy mostaninál jóval korrektebb talapzaton, kedves tuják előtt áll:

Míg a másikon egy még puszta téren, egyetlen, levelét vesztett fa szomszédságában láthatjuk:

Alkotója, Maugsch Gyula (1882-1946) festőként, éremművészként és szobrászként is fontos pontja volt a XX. század magyar művészetének, műveivel a Fővárosi Állat- és Növénykert főbejáratán, az első magyar „felhőkarcoló” (na jó, toronyház), a ma az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházaként ismert vöröstéglás épületegyüttes homlokzatán, vagy épp a városligeti Széchenyi Fürdő főbejáratánál találkozhatunk.

fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az Állatorvosi Egyetem mindössze két saroknyira lévő tömbje felé néző dán dog kitűnő állapotban vészelte át a második világháborút, a sok tekintetben pusztító szocializmust, illetve a rendszerváltás óta eltelt huszonhét évet, és szemmel láthatóan a környékbeli kisgyermekes családok kedvence, hiszen a kutya széles háta, illetve orra a tízezernyi, akár csak néhány pillanatra ráültetett, vagy épp azt simogató kisgyerek miatt még mindig csillogóan tiszta.

fotó: Vincze Miklós/24.hu

Kispest dán dogja

A Magyarország köztéri szobrait és épületdíszeit nyilvántartó Köztérképen egy hasonló, bár kicsit más arcberendezésű kutya is felbukkan – ez Boldogfai Farkas Sándor (1907-1970) alkotása, amit az oldal szerint 1957-ben állított fel rendelője előtt a kispestiek egykori kedvenc állatorvosa, Dr. Kovács, akinek halála után az egykori rendelőépületből öregek otthona lett.

 

Az épületet a nyolcvanas évek hajnalán lebontották, helyén pedig megszületett a Bolyai János Általános Iskola, melynek a Dog ma is a bejáratát őrzi.

Üröm az örömben, hogy Foolnak rács mögé kellett kerülnie, de ha ez kell ahhoz, hogy még hosszú időn át díszítse az apró teret, akkor ideje megbékélnünk a gondolattal.

Archív fotók: Köztérkép, információk: Magyar írók élete és munkái, Magyar Életrajzi Lexikon 1000-1990, az apró rövidhír pedig az Ujság 1937. augusztus 25-i számából származik – ezt az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével értük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik