Kultúra
Szegedi-Szimfonikusok(430x286)(1).jpg (szegedi szimfónikus zenekar, dóm tér, )

Ma van a zene világnapja

Fagyas Róbert
Fagyas Róbert

2017. 10. 01. 08:00

A zene világnapját Jehudi Menuhin hegedűművésznek köszönhetjük.
Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a zene világnapja.
Korábban a témában:

Igaz ugyan, hogy 1908-ban ezen a napon mutatta be Henry Ford a T-modellt, amiképpen a NASA is október 1-én született 1958-ban, illetve a nürnbergi per is október első napján ért véget 1946-ban, mégis van valami abban, amit Yehudi Menuhin állít

a zenének a zaj antitézisének kellene lennie.

Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek – a zene által is – egymáshoz. Ha úgy vesszük, egyben ez volt az első, hivatalos “akció”, melyben ha közvetetten is, de megkaptuk a “világzene” mindmáig nehezen megfogalmazható definícióját. Menuhin teljes, a zene világnapjának hivatalos bejelentésén, Torontóban elhangzott rövid beszédének magyar fordítását ide kattintva olvashatja.

Zenei világnap: több mint zene

A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében. Mindegy, hogy Beethoven 9. szimfóniájáról, vagy épp egy kalotaszegi népdalról van-e szó. A lényeg ugyanaz: a zene egy indikátor, segítségével pedig olyan dimenziók megtapasztalására van lehetősége minden élő embernek, mely alapvető lényege a létnek, napjainkban azonban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindez csak valamiféle túlmagyarázott spirituális humbug, amit leginkább a zenészek és zeneszerzők terjesztenek, hogy magyarázzák a bizonyítványukat.

Legbelül azonban mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Mondjuk abban a pillanatban, amikor meghallunk egy rég elfeledett dallamot, és hatalmába kerít bennünket egy megmagyarázhatatlan érzés, “úristen…”.

Kodály és Bartók országában, a Kárpát-medence csodálatos olvasztótégelyében hihetetlenül fontos, hogy képesek legyünk dekódolni a zene üzenetét, és megérteni azt, amiről Yehudi Menuhin 1975 októberében nyilatkozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.