Kultúra

Hangok a jövőért, hangok a gyerekekért

A Győri Nemzeti Színház többször bizonyította már, hogy szívesen egy jótékony kezdeményezés mellé áll. Április 23-án egy újabb akciót támogat a teátrum.

1993-ban született meg a MUS-E program, mely jelenleg 11 országban és mintegy 400 iskolában, több mint 50 ezer gyermek és 1000 művész részvételével működik.

Az amerikai zsidó hegedűművész és karmester, Yehudi Menuhin ötlete nyomán elindult kezdeményezés célja a veszélyeztetett sorsú, hátrányos helyzetű gyerekek nevelése, természetesen mindezt a művészetek segítségével. Menuhin találta ki többek között azt is, hogy október 1-je a Zene Világnapja legyen, ez is jelzi szoros kötődését a kultúrához, melyet az ifjabb generációknak a MUS-E által kívánt átadni. Bár a karnagy 1999-ben elhunyt, a projekt azóta is tovább él, és annak alapgondolata is, miszerint a művészet és az iskola egymás kölcsönös gazdagításának az eszközévé válik úgy, hogy hivatásos művészek autentikus módon olyan ismereteket és értékeket közvetítenek, amelyekkel az ifjúság betekintést nyer egy tágabb világba. Ezáltal fejlődik tudásuk és kreativitásuk is.

A MUS-E hazánkban is megvetette lábát, Győrben is többször találkozhattak már a fiatalok az akcióval. Április 23-án pedig a Győri Nemzeti Színház is segítségére siet a projektnek, a Hangok a jövőért című gálakoncert teljes bevételét a magyarországi programnak ajánlják fel az est fellépői és a teátrum. A színpadon fellép többek között Szulák Andrea, Caramel, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, Forgács Péter, a Győri Balett, vagy éppen a Győri Filharmonikus Zenekar.

Jegyek a színház szervezési osztályán válthatók 3900 és 2900 forintos áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik