Kultúra

Amerikában is van Balaton

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 09. 25. 14:16

A százhuszonöt éves városkát a vasútépítés hívta életre. De ki az a titokzatos Mr. Balaton?
Korábban a témában:

Amerika a XIX. század második felétől egészen az 1920-ban megszületett bevándorlási törvények életbe lépéséig milliószámra fogadta a világ számtalan országából érkező bevándorlókat – a New York-i kikötőben ezekben az évtizedekben több mint félmillió magyar szállt partra, és kezdett új életet. Egy részük a városban maradt: megalapították a saját kis közösségüket, boltokat, sőt, saját mozit és templomokat – ezek ma is állnak – építettek, mások pedig a földrésznyi ország belső államai felé vették útjukat.

Ma közel másfél millióan vallják magukat magyar származásúnak, de ezt a számot nyilvánvalóan a második világháború borzalmai, a holokauszt, valamint az 1956-os forradalom miatt Nyugatra menekülők is növelték.

Nem csak épületekkel gazdagították azonban az Egyesült Államokat, hanem magyar vonatkozású helységnevekkel is – 1854-ben a Vasárnapi Ujság például már két Buda nevű településről is beszámol:

in: Vasárnapi Ujság, 1854. április 23.

Ma ennél persze még több magyar vonatkozású településnév pettyezi az Egyesült Államokat, így a Mississipiben és Wisconsiban fekvő két Kossuth, a minimum három Buda, vagy

a minnesotai Balaton.

A település helyén annak saját honlapján megtalálható információk szerint 1879-ben jelentek meg az első lakók, akik a Dakota Central Railroad építését végezték, a közösség pedig 1892-ben vált településsé.

Nevének eredetében viszont a lakók egyáltalán nem biztosak: egyesek szerint „Magyarország festői szépségű tava, a Balaton” után nevezték el, mások a vasútvonal egyik részvényesét, egy bizonyos Mr. Balatont említik névadóként, az első lakók egyikének feljegyzései szerint azonban a történet jóval érdekesebb:

ő azt állította, hogy a városkát egy férfiról, Bellről nevezték el Belltown-nak, amit egy utazóügynök javaslatára változtattak Balatonra, hiszen „csak egy hasonló nevű hely van a világon… egy tó Európában… a világ legszebb tava.”

A Mr. Balaton-történet nem tűnik túlzottan valószerűen, így jó eséllyel állíthatjuk, hogy a 643 lakosú (2010), a Yankton-tó mellett fekvő Balaton ma az egyetlen hely Magyarország határain túl, ami a magyar tenger nevét viseli.

A tengerentúli települések helyzetét néhány mérőszámban bemutató Livability Balatont elemző oldaláról további dolgok is kiderülnek, így az itt élők átlagéletkora (44 év, de az emberek 26,5%-a már 65 évnél is idősebb), a háztartások átlagos évi bevétele (45250 dollár, azaz 11,8 millió forint – ez a Minnesota állami átlag kétharmada), sőt, még az is, hogy a házak háromnegyedét (75,9%) jelenlegi lakóik csak bérlik.

Néhány kép a városból:

Standard Station - Balaton, MN

A benzinkút

 

Post Office - Balaton, MN

A posta

 

St. Peter's Lutheran Church - Balaton, MN

Evangélikus templom

 

Church - Balaton, MN

Templom

 

Balaton Area History Center - Balaton, MN

A helytörténeti gyűjtemény

 

És végül persze a Yankton-tó:

Balaton MN

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.