Élet-Stílus

Tudta, hogy New Yorkban valaha magyar mozi is volt?

A XIX. század második fele óta a tengerentúlra áramló magyarok első állomása New York volt. 1920-ig legalább félmillió magyar szállt partra a város kikötőjében, de jó részük továbbindult az ország belseje felé. 1920-ban az Egyesült Államok elkezdte szabályozni a bevándorló magyarok számát, így azok egyre kisebb számban érkeztek (kivéve persze a gazdasági világválság és az ’56-os forradalom okozta hullámokat). Ma közel másfél millióan vallják magukat magyar származásúnak, közülük minden tizedik él New Yorkban.

New Yorkban is rengetegen maradtak azonban, aki elkezdték kialakítani saját kis világukat, így templomokat, éttermeket, bárokat, szatócsboltot, áruházat, sőt, saját mozit is nyitottak.

Utóbbiról csak a HT Aució legfrissebb katalógusának 30695. tételéből értesültünk, mely pezsgő new york-i magyar moziéletet enged feltételezni. Az 1937-ben egy bizonyos Irene Pogany (talán épp a grafikus Willy Pogány rokona, akiről korábban már terjedelmes, egész életművét bemutató írással emlékeztünk meg?) számára kiküldött reklámképeslap a magyar moziként aposztrofált Modern Playhouse legfrissebb filmjét, a vidámság és szerelem filmjeként bemutatott Tisztelet a kivételnek című Tolnay Klári-klasszikus megérkezéséről, valamint a sokak által kért Huszárszerelem, Meseautó, Pofon és a Légy jó mindhalálig nyári vetítéseiről ad hírt.

30695_1

30695

A mozit egyébént a New York Times (!) kritikusa is látogatta, a Meseautó például több, igen nyomós ok miatt is tetszett neki:

[…] A sztori elég megszokott, egy bankigazgatóról szól, akit rendkívül fárasztanak a csak pénzére utazó nőismerősei, de megtalálja az igaz szerelmet, mikor a sofőr bőrébe bújuk szegény gyorsírója kedvéért, aki természetesen nem sejti, hogy főnöke ül a volán mögött.[…]

[…]Újszerűtlensége ellenére a Meseautó elfogadható Perczell Zita üdítő szépsége, a szép budapesti látképek, egy híres magyar szálloda, a kellemes zene és a számos szórakoztató pillanat miatt.[…]

A színészi játék mindent egybevéve jó. A legtöbb viccet a veterán komikus, Kabos Gyula ereszti el. […]

A mozi pontos helyét sajnos nem ismerjük, a képeslapon mindössze a “3rd Ave. at 81st” cím szerepel, az épületet tehát a harmadik sugárúton a 81. utca sarkánál kellett keresni. Mostanra természetesen a mozinak minden nyoma eltűnt, de a homlokzatok formája sem emlékeztet filmszínházra:

A környéket egyébként jórészt magyarok lakták, a Magyar Ház, az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, valamint a római katolikus Szent István-templom épületei például egy utcával feljebb állnak, de a környéken rengeteg, magyar vonatkozású hely is működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik