Kultúra

Meghalt a legidősebb magyar fotóművész

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában hunyt el Ata Kandó.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven. Miután nem tudta kimondani keresztnevét Ata-nak hívta magát és ezt a nevet, édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatta, használta élete végéig. A Kandó név első férjének családi nevéből lett.

A legidősebb magyar fotóművész vasárnap lett volna 104 éves – írja a Mai Manó Ház (Magyar Fotográfusok Háza) blog, amelynek ünnepi bejegyzése így nekrológ lett.

Ata Kandó az ’56-os menekültekről készített fotóival lett ismert. A határmenti kisvárosokban és Bécs környékén riportfotókat készített a holland Violette Corneliusszal a magyar menekültekről, főleg a gyermekekről. A fotóalbum teljes bevételét a magyar menekült gyermekek megsegítésére ajánlották fel.

Bármerre jártam a világban, ha véletlenül nem fényképeztem, úgy éreztem, feleslegesen vagyok ott.

Sok országban töltött éveket, rengeteg táját ismerte meg a világnak, évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása. Ata Kandó 2017. szeptember 14-én hunyt el.

Művészi munkásságáért magyar, holland és izraeli elismerésekben részesült.

Ismeretlen magyarok: Ata Kandó, a modern fotográfia egyik legsokszínűbb művésze
A 102 éves Ata karrierje végigkísérte az elmúlt száz évet – fotózta a dél-amerikai indiánokat, az '56-ban Nyugatra menekülő magyarokat és divatfotósként is maradandót alkotott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik